Mijn favoriete breinwetenschapper Erik Scherder kwam langs in het programma Spraakmakers. ´Praatjesmakers´ voor mij.
Om te spreken over zíjn favoriete onderwerp: beweging.
Zo is onder andere vanzelfsprekend het boek getiteld ´Laat je hersenen niet zitten´ door de Doc geschreven.
Enfin, beweging dus.
Ditmaal in relatie tot het immuunsysteem. Of andersom gezegd, een inactieve leefstijl, het zitten, doet je afweersysteem verzwakken.
´Aan dat ´zitten´ zijn een aantal ziektes verbonden zoals diabetes, overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten. Waardoor dat afweersysteem afzwakt door die inactiviteit en die aandoeningen.´
´En dat betekent dat er al voortdurend een ontstekingsreactie aan de gang is´, vervolgt Scherder, ´laaggradig. Dus dat immuunsysteem wordt eigenlijk al doorlopend aangesproken.´
´En dan komt er eens een virus langs, ook bij mensen die al voortdurend een beroep doen op dat immuunsysteem… dat dus al jarenlang belast wordt… die zijn dan kwetsbaarder.´
De afgelopen twee jaar is er dus meer onderzoek gedaan naar niet alleen meer bewegen, maar naar leefstijl in algemenere zin. Want je moet ook iets aan dat overgewicht doen.
Tot zover zeker niets nieuws onder de zon.
´Er was al een pandemie vóór Covid, die heet physical inactivity, en die pandemie is nooit bestreden´, gaat Scherder verder.
En toen kwam Covid.
Meteen heeft hij toen ook bij de minsteries aangegeven: ´Laat dit dan de wake-up call, de ´haak´ zijn.´
Want het bestrijden van die eerste pandemie was mislukt. ´Maar men ervaart de urgentie ook nu nog niet´, vat Scherder spijtig samen.
Hoewel Scherder een van opstellers was van het Manifest van Alberda (Joop), ´Bewegen, het Nieuwe Norma必利勁
al´, staat zijn handtekening er niet onder.
Scherder en Alberda hadden dit manifest met een verhaal aangeboden aan de betreffende ministers. Vanuit de overheid kwam naar aanleiding van díe meeting dat het zó helder was allemaal dat er draconische maatregelen genomen moesten worden.
Enfin, met die toezegging van de overheid kwam er een werkgroep. En daar kwamen echt hele mooie ideeën uit… ´maar niet één draconische maatregel´. Reden voor Scherder zijn naam hier verder niet aan te verbinden, aangezien dit niet de afspraak was.
Ook het jaartal wat de overheid voor ogen stond, 2040 (!), hielp niet. ´Dan offer je een hele generatie op´, is Scherder´s conclusie.
Ook hoogleraar gezondheidsbeleid Erik Buskens doet een duit in het zakje over hoe we meer kunnen (en moeten) gaan bewegen.
Beide Erikken verbazen zich over die 2040. Daar blijkt nou niet direct urgentie uit… ´Het gaat veel te langzaam, het moet heldhaftiger´, is ook Buskens´ conclusie.
Het is dat het kerstreces is, anders had Erik Scherder graag in de 2e Kamer gestaan. Maar de programmamakers bedachten iets om dat deels te faciliteren door Scherder uit te nodigen achter een katheder te gaan staan. Met daarachter een geprojecteerde 2e kamer.
Wat volgt is een herhaling van zetten, waarmee Scherder zijn betoog besluit met: ´Eeb gezonde leefstijl beschermt je niet tegen ziek worden, maar wel tegen érnstig ziek worden.´
Geen van beide Erikken vertelt je iets nieuws.
En ik via hen evenmin.
Natuurlijk kan ik een lyrisch verhaal houden over dat je door je spieren te gebruiken heel geinige stofjes aan gaat maken. Die juist ontstekingen rémmen.
Dat heb ik overigens al gedaan in een eerder blog.
De vraag is meer deze: wanneer stop je met wachten op onze beleidsmakers en neem je zelf regie? Voor grip op je gelukshormonen, grip op je leefstijl en nu we het er toch over hebben hell yeah grip op je léven.
Alleen een voornemen is niet genoeg. Of zoals wijlen PvdA-politicus Jan Schaefer ooit zei: ´In geloel kun je niet wonen.´
Er zit dus niks anders op: je moet ´t DOEN.
BEWEEG.
Als is het maar om stresshormonen af te kunnen breken. Stress is immers geen eetimpuls, maar een beweegimpuls.
Bovendien help je je immuunsysteem met bewegen. Of jij beweegt, of je immuunsysteem beweegt. Ga het maar zeggen… wat zal ´t zijn?
Het manifest vind je overigens ook hier: https://gripopgezondheid.nl/wp-content/uploads/Manifest-Bewegen-het-nieuwe-normaal.pdf
Ik wens je een letterlijk bewogen jaar,
Lynn Hogendoorn