Eten zonder honger dankzij E621…
Veel mensen weten niet meer het verschil tussen afhalen, opwarmen en koken. Ik heb een vriend die als het zijn kookbeurt is de meest heerlijke afhaalmaaltijden kookt. Of, en dan maakt ie het heel spannend, hij bakt een ei of maakt zelf een wereldmaaltijd uit een pakje…
Voor mij is dat geen koken, dat noem ik opwarmen. Alle maaltijden smaken prima dankzij het gebruik van deze pakjes, bakjes en zakjes. Er zitten zoveel smaakmakers in dat het eigenlijk bijna niet kan mislukken…
Of toch wel? Doordat ik deze maaltijden echt nog maar sporadisch eet (ook ik wil soms geen spelbreker zijn….) voel ik in mijn lijf heel goed wat alle toevoegingen doen. In ieder geval krijg ik van dit soort maaltijden standaard ontzettende dorst. De afhaalchinees is het ergste omdat deze zorgt voor een algeheel gevoel van
onbehagen (lees: ik heb twee dagen buikpijn en voel me direct na de maaltijd echt niet goed). Het allerergste is, dat ik een uur na zo’n maaltijd alweer honger heb!
Hoe komt dit?
Het zou weleens te maken kunnen hebben met de smaakversterker E 621. Dit is een synthetische smaakversterker die van de Europese Unie mag worden toegevoegd aan onze voeding, maar die vrij controversieel is. In eerste instantie is er een verbod op deze stof geweest, maar na een grote lobby van de fabrikant van E 621 is de stof uiteindelijk toch goedgekeurd en wordt deze op veelvuldige schaal gebruikt. De schadelijke effecten van deze stof op de gezondheid zijn dus bekend…
Ve-tsin
E 621 staat ook wel bekend als Ve-tsin en Monosodiumglutamaat (MSG). Ve-tsin komt van oorsprong uit Japan waar het wordt bereid uit gefermenteerd zeewier. E 621 en MSG worden industrieel vervaardigd uit gluten of uit suikermelasse (het is overigens wel glutenvrij).
De stof wordt toegevoegd om een product een ‘hartige smaaksensatie’ te geven, ook wel ‘umami’ genoemd, die ervoor zorgt dat we meer gaan eten. Om die reden bevatten de meeste zoute en hartige kant en klare levensmiddelen en maaltijdmixen (zoals kant en klare soepen, de meeste bouillonblokjes, vleeswaren, sauzen, chips en kant- en klaar maaltijden) dan ook E 621.
E621 maakt dik…
Het zorgt er in ons lichaam voor dat onze hormoonhuishouding verstoord wordt en dat we honger krijgen. Zo zorgt E 621 voor afgifte van tot 4 keer meer insuline (en van teveel insuline in het bloed krijgen we niet alleen honger, het zorgt ook voor een verhoogde vetopslag.).Daarnaast verbreekt E 621 de verbinding tussen ons verzadigingscentrum in de hersenen en de maag waardoor de hersenen van de maag niet meer het sein ‘vol’ doorkrijgen en we blijven eten.
Dat is ook de reden dat die zak chips in één keer op moet. En dat is exact wat de levensmiddelen industrie graag wil. Meer honger zorgt ervoor dat we meer gaan eten en dat zorgt ervoor dat we meer eten kopen. Kassa dus voor de fabrikanten!
Overige bijwerkingen van E621
Er zijn heel veel bijwerkingen bekend van E 621. Naast de hierboven genoemde verstoring van onze hormoonhuishouding kun je ook denken aan: hartkloppingen, hoofdpijn en migraine, hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit. Ook tast het langzaam je zenuwstelsel aan en gaan er steeds meer geruchten dat E 621 kankerverwekkend is. Voor zwangere vrouwen is het extra oppassen geblazen omdat de stof de hersenen van het ongeboren kind kan aantasten. Dan heb ik het nog niet op de invloed die E 621 heeft op tal van andere lichaamsfuncties zoals het gehoor, zicht, vruchtbaarheid. Vermijden is dus de beste oplossing.
Gistextract
Ook gistextract is een smaakversterker die momenteel sterk onder vuur ligt. Het wordt vaak in één adem genoemd met E 621, maar is niet hetzelfde. Gistextract wordt gemaakt uit een andere basisgrondstof, namelijk industrieel vervaardigde gist. Net als E 621 bevat het glutamaat, de stof die zorgt voor de karakteristieke zoute smaak. Gistextract heeft geen E-nummer, waardoor er geen regels zijn voor het gebruik.
Gistextract wordt steeds vaker gebruikt als vervanging van zout. De verwarring ontstaat omdat zowel E 621/ MSG als gistextract in dezelfde producten worden gebruikt. Er bestaat van gistextract ook een biologische variant, die minder sterke bijwerkingen zou geven. Het is echter niet onomstotelijk bewezen dat deze variant niet schadelijk zou zijn voor het lichaam. In dit geval is het dan ook echt een kwestie van zelf ervaren hoe je op deze variant reageert.
Zijn biologische producten veilig?
Veel mensen denken dat ze met de aankoop van biologische producten ‘safe’ zijn. Helaas is dat op het gebied van gistextract maar ten dele waar. Belangrijk om te weten is dat niet-biologische gistextract nog tot 2014 is toegestaan in biologische (EKO) producten en E 621 en MSG niet. Let dus goed op welke variant gebruikt is in het product dat je koopt.
E621 vermijden: hoe doe je dat?
Aangezien E 621 in verreweg de meeste hartige levensmiddelen is verwerkt zit er maar één ding op en dat is zo zuiver mogelijk eten en weer zelf (leren) koken! De eetregels zoals deze gelden voor de Sugarchallenge zorgen er eigenlijk automatisch al voor dat je vrijwel geen E 621 meer binnenkrijgt. Verder is het belangrijk om goed de etiketten te lezen van de producten die je koopt en op het moment dat je in een restaurant eet, na te vragen of er smaakversterkers zijn gebruikt. Dit zal wellicht even vreemd zijn voor je, maar geloof me, je zult al snel beloond worden met een lichaam dat zich veel beter voelt!
Bron: Sugarchallenge Original by Carola van Bemmelen.