Ik wil gezond eten maar mijn vriendenkring houdt mij ’tegen’!
Heb je eindelijk je weg gevonden en ben je vol enthousiasme gestart met jouw suikervrije leefstijl, beginnen mensen je op een feestje of op je werk van alles aan te bieden onder het mom van “Ach doe niet zo flauw eentje kan toch wel?” of “Jij hebt dat toch helemaal niet nodig?” Komt dit je bekend voor?
Soms lijkt het wel alsof je omgeving het je niet gunt dat je gezond gaat eten!
Met als gevolg dat je uiteindelijk voor de lieve vrede maar capituleert om niet uitgemaakt te worden voor freak of zeur. Of je zegt niets meer over je keuze voor gezonde eetgewoonten.
Je ziet hetzelfde gebeuren wanneer mensen willen stoppen met alcohol of in het geheel niet drinken. Ook bij stoppen met roken was dit in het verleden het geval (inmiddels wordt stoppen met roken gezien als iets goeds, maar dit geldt voor voeding en drank nog niet).
Waarom heeft de buitenwereld moeite met jouw gezonde leefstijl?
Hiervoor is een drietal redenen te noemen:
Opgenomen worden en blijven in de groep
Proberen in de groep opgenomen te worden en te blijven is een instinctieve reactie die ieder mens heeft. De mens is een groepsdier en dat betekent dat wanneer je je aanpast aan het gedrag van de groep je in de groep wordt opgenomen en veilig bent.
Tenminste dat is hoe het instinct het ervaart.
Je verstand weet wel beter. Je verstand weet heus wel dat je aanpassen aan de groep op langere termijn je dood kan beteken als je daardoor maar ongezond moet eten of veel drinken. Toch is de drang om je in de groep te voegen bijna onweerstaanbaar.
Wanneer jij je bevindt in een groep die bijvoorbeeld gezellig rond koffietijd samen wat lekkers eet en jij daar opeens niet meer aan meedoet, dan wordt dat door jouw instinct als een ‘gevaar’ voor jou ervaren. Want het zou kunnen beteken dat je buiten de groep komt te staan en dus niet meer ‘veilig’ bent.
Het instinct van de mensen in de groep ‘weet’ dit en ‘voelt’ dat jij daarmee een gevaar loopt en zal dan ook proberen om je te beschermen en zal er alles aan doen om je weer in de groep te laten passen!
Dus in dit geval zal alles op alles gezet worden zodat dat je weer gezellig mee gaat eten tijdens de koffiepauze.
Als jij uit de groep valt is dat voor een ander lid van de groep ook ‘gevaarlijk’
Ook voor andere leden van de groep kan het gevaarlijk zijn als jij kiest voor een suikervrije, gezonde leefstijl.
Want als de groep jou niet ‘redt’, dan redden ze die ander misschien ook niet.
Dit is een tweede ‘gevaar’ dat het instinct waarneemt en dan aanzet tot ‘beschermend gedrag vanuit de groep voor de groep’ zodat ieder lid instinctief ‘weet’ dat de groep ook hem/haar beschermt.
Het ‘beschermde’ groepsgedrag geeft dus een veilig gevoel voor de andere ‘leden’ van de groep.
Wanneer jij anders eet, kan dat onbewust als oordeel worden ervaren
Het feit dat je ineens niet meer gezellig mee eet of misschien zelf wel wat gezonds lekkers meeneemt kan bij de andere leden van de groep binnenkomen als een oordeel.
Namelijk “Ik eet gezond en jij eet ongezond”. Een negatief oordeel over het eten van de ander. Een effect waar veel mensen mee te maken krijgen die kiezen voor een gezonde leefstijl. Waarschijnlijk oordeel je helemaal niet, maar het kan bij anderen zo binnen komen.
Als dit gebeurt, kan er ook nog een “Ik ben niet goed” gevoel gaan lopen bij die persoon. En bij diegene die gezond is gaan eten kan daardoor juist weer een “Ik ben goed” gevoel actief worden als reactie op het ondergelegen “Ik ben niet goed” gevoel wat in de ander actief wordt. Beide versterken elkaar.
Het instinct van degene die een ‘oordeel’ ervaart zal daarop reageren met afwijzing en/of zal proberen je weer terug te krijgen naar je oude gedrag.
Hoe kun je hiermee omgaan?
Hoe vreemd en simpel het op het eerste gezicht ook klinkt, wanneer je je bewust bent van deze 3 mechanismen zal het al veel makkelijker zijn om jouw nieuwe gezonde levensweg te volgen.
Hoe beter je van de genoemde drie aspecten bewust bent en ze echt tot je door hebt laten dringen, des te minder zul je het gedrag van de groep als ´lastig of irritant´ beschouwen en des te minder zul je je door hen afgewezen voelen in jouw keuzes. Bovendien wordt het dan veel makkelijker om bij jouw gezonde keuzes te blijven.
6 tips hoe om te gaan met mensen die je terug willen halen in rommel eten
- Lees de drie aspecten hierboven minimaal vijf keer (liefst vaker) aandachtig door. Neem de tekst goed in je op en laat de betekenis ervan diep in je doordringen
- Indien je in jouw groep bent en men probeert je rommel te laten eten, besef dan dat de groep je wil redden, meer niet. Dat ze dus het beste met je voorhebben. Wie kan dat veroordelen?
- Wanneer je in jouw groep bent en iemand of de groep wijst je af in je gezonde eten, besef dan dat ze geen andere keus hebben. Ze doen dit omdat ze zich anders niet veilig voelen in de groep
- Het feit dat jij gezond eet is niet beter. Degenen die nog rommel eten doen dit ook vanuit liefde voor zichzelf, namelijk opgenomen te blijven in de groep.
- Heb geduld en wilskracht en vertrouw erop dat de groep snel genoeg ontdekt dat jouw nieuwe gezonde gewoonten geen gevaar vormen voor hen waardoor ze het gaan accepteren. Sterker nog: de kans is groot dat je vragen gaat krijgen en dat je uiteindelijk een inspiratiebron vormt.
- Als je het moeilijk hebt om tegen het “geweld” van de groep op te boxen, ga dan terug naar de 3 aspecten die ik boven beschreven heb. Print ze uit, neem ze mee zodat je ze door kunt lezen als je het moeilijk hebt. Als dat allemaal niet werkt vraag je dan af of je nog steeds bij deze groep wilt horen. Misschien is het tijd om hierin een beslissing te nemen.
Bron: Sugarchallenge Original by Carola van Bemmelen