Goede vetten: bestaan die wel?
Het woord ´vet´ heeft eigenlijk altijd een negatieve klank. Vermoedelijk niet in de laatste plaats doordat we de afgelopen decennia doodgegooid zijn met het ´LET OP VET´ slogan van het Voedingscentrum en de Hartstichting. Het eten van teveel vetten is (onterecht) benoemd als dé veroorzaker van dichtgeslibde aderen, overgewicht en nog een heleboel andere ´welvaartsziekten´. Niets is minder waar: het lichaam heeft juist gezonde vetten nodig.
Maar zo hebben we wel jarenlang geleerd dat vet ongezond is voor ons. Dus hebben we het over vet eten, dan denken we meteen aan ongezond eten waar je dik van wordt. Gelukkig komen er nu steeds meer berichten dat niet vet, maar suiker en snelle koolhydraten de veroorzakers zijn van veel van onze gezondheidsproblemen.
Meer over die goede ve犀利士5mg
tten – die je ook gewoon kunt eten als je af wilt vallen, sterker nog: die je moet eten als je af wilt vallen – lees je in dit artikel. Lees ook verder en ontdek waarom mijn motto is:
THE FATTER, THE BETTER!
Vet gezond, dat gezonde vet!
Er zijn twee soorten vetten, namelijk verzadigde vetten en onverzadigde vetten. En die onverzadigde vetzuren vallen weer uiteen in enkelvoudige en meervoudige. De meest onbewerkte vormen van deze vetten, maken dat je gezondheid er de vruchten van kan plukken.
Onverzadigde vetten maken niet dik, maar zijn juist erg belangrijk voor het lichaam. Onverzadigde vetten zitten in voedingsmiddelen als noten en zaden, plantaardige oliën en vette vis. Die laatste vooral vanwege de omega-3-vetzuren EPA en DHA. Deze voedingsmiddelen vallen dus onder de noemer ‘vette voedingsmiddelen’, maar zijn wel gezond. Ze zijn zelfs vet cool, omdat bijvoorbeeld alle hormonen uit vetten gebouwd worden. Maar ook je brein kan niet zonder dit ´goedje´, evenmin als dat je de vetoplosbare vitaminen A, D, E, en K goed kunt opnemen.
Verzadigde vetten
Deze vind je bijvoorbeeld in vlees, reuzel, roomboter/ghee, kaas en alle andere voedingsmiddelen van herkauwers, reuzel maar ook kokosolie. In sterk bewerkte vorm komen ze ook voor in snoep, koeken en andere ongezonde snacks en dikmakers. Ze heten dan overigens transvetten of industrieel bewerkte vetten.
Transvetten
Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten, is trouwens makkelijk te herkennen: verzadigde vetten hebben bij kamertemperatuur een vaste, gestolde vorm (boter); onverzadigde vetten zijn juist vloeibaar (olijfolie).
Zonder allerlei ingewikkelde scheikundige termen te gebruiken, zijn transvetten van oorsprong vloeibare vetten die een industriële bewerking hebben ondergaan om ook een vaste structuur te krijgen (geharde vetten). Juist deze verzadigde vetten worden als ongezond gezien.
Meervoudig onverzadigde vetten
Dit worden ook wel de essentiële vetzuren genoemd, wat zoveel betekent dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken en je ze dus via je voeding of suppletie inneemt. De vetzuren die hieronder vallen zijn:
- omega-3, te vinden in o.a. vette vis, maar ook algen, zaden, sommige groenten en noten.
- omega-6, te vinden in plantaardige oliën (bijv. zonnebloemolie, sojaolie en maïsolie), margarine/halvarine, bak- en braadvetten, maar ook eieren, gevogelte, (orgaan-)vlees en vis. Helaas is teveel omega-6 een trigger voor ontstekingen.
Enkelvoudig onverzadigde vetten
Dit is beter bekend als omega-9. Het is een een niet-essentieel vetzuren, dus je lichaam is instaat het zelf te vormen.
Het is vooral te vinden in olijfolie, noten en zaden en bijvoorbeeld avocado.
Goede, gezonde vetten en afslanken
Dit zijn dus vetten die het lichaam ondersteunen bij het opbouwen en onderhouden van zowel de (biljoenen) lichaamscellen en -processen. Het zijn met name de onverzadigde vetten (die je vindt in olijfolie, lijnzaadolie en visolie, maar ook in avocado’s, noten en vette vis) die het lichaam voeden en helpen om op je gewicht te blijven (of gewicht te verliezen). Ze versterken onder andere ons immuunsysteem, helpen het lichaam om ontstekingen te voorkomen en dragen bij aan het verlagen van het (slechte) cholesterol. Daar komt bij dat ze bijdragen aan een stralende en gezonde huid en helpen om je eetlust te verminderen doordat ze je verzadigingsgevoel stimuleren.
Hoeveel vet per dag?
Het is belangrijk om niet bang te zijn van alle soorten vetten in volwaardige voeding. Zoals je nu weet, zijn sommige vetten namelijk gewoon hartstikke gezond. Beperk natuurlijk verzadigde vetten enigszins, maar de onverzadigde vetten heeft iedereen nodig. Dus weg met dat ´Let op vet!´-slogan. Praktisch komt dat neer op het gebruik van één eetlepel koudgeperste olie bij de drie maaltijden (en geen tussendoortjes meer) en één eetlepel roomboter of kokosvet per dag om in te bakken of braden. Et voilà.
Let wel: wat heel belangrijk is, is dat je vetten niet combineert met snelle koolhydraten en suikers. Dan geven ze een tegenovergestelde reactie aan het lichaam. Combineer ze met langzame koolhydraten uit groenten en knollen, met eiwitten voor een optimaal resultaat.
Boekentip
In het boek van 日本藤素
style=”color: #f37548;”>Barry Groves ´Eet vet, word slank – bescherm jezelf tegen kwalen en ziekten door de goede vetten te eten´ vind je heel veel aanvullende informatie over vetten en hoe je jezelf kunt beschermen door het eten van voldoende vetten. En nee, ik heb geen aandelen in (de verkoop van) dit boek. Wèl informeer ik je des te liever graag én goed.
Bron: Sugarchallenge Original by C. van Bemmelen