Zit stress ´tussen je oren´? Eerder een tekort aan ´breinhormonen´
Je eet gezond, je gaat op tijd naar bed en je beweegt regelmatig. Je zou je geweldig moeten voelen, maar in feite voel je je helemaal niet zo fijn. Omdat je zo gezond en bewust leeft, heb je geen idee waar jouw klachten vandaan komen. Toch is de kans groot dat er achter die vervelende klachten die je dagelijks ervaart, een disbalans in ´brein- of gelukshormonen´ zit.
Een ander woord daarvoor is: neurotransmitters. Dat zijn belangrijke stofjes die ervoor zorgen dat de hersenen (zenuwcellen) hun werk kunnen doen. Communicatie via het zenuwstelsel gaat namelijk vele malen sneller dan via de bloedbaan (bijv. hormonen). Nu is een van de taken van het brein dat jij je goed voelt. Belangrijke neurotransmitters daarbij zijn: dopamine, serotonine, acetylcholine en GABA. En tekorten aan die neurotransmitters leiden nou tot gedoe, oftewel klachten.
Neurotransmitters: wat zijn het en wat doen ze?
Dopamine
De neurotransmitter dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen en geeft daardoor een goed gevoel. Het speelt dan ook een rol bij verslaving. Niet vanwege het middel, maar vanwege de beloningsreactie die in je brein ontstaat. En je brein… onthoudt dat je je daardoor goed voelt.
Serotonine
Dit is deels een neurotransmitter die ons geluksgevoel (stemming) en dag- & nachtritme regelt. Maar het heeft ook een hormoonfunctie in ons maag-/darmkanaal: voor 95% wordt het daar aangemaakt.
Acetylcholine
Deze neurotransmitter is vooral betrokken bij de impulsoverdracht van zenuwcellen naar skeletspiercellen. Maar speelt bijvoorbeeld ook een rol bij geheugen, creativiteit en snelheid.
GABA (Gamma-aminoboterzuur)
De belangrijkste functie van GABA is om angstgevoelen te remmen en zenuwen te kalmeren. Dat maakt namelijk ook weer een goede (en diepe) slaap mogelijk.
Klachten bij deze disbalans in ´breinhormonen´
In het lichaam zijn natuurlijke hormonen aanwezig. Hormonen ondersteunen het lichaam in het dagelijkse functioneren en zorgen ervoor dat je je goed, prettig en gezond voelt. Is er sprake van een disbalans in de hormonen, dan gaat dat niet ongemerkt aan je voorbij.
Je hebt bijvoorbeeld last van stemmingswisselingen, voelt je opgebrand of je hebt te maken met onbeheersbare eetbuien (en is het bijna onmogelijk om gewicht te verliezen, ook al doe je nóg zo je best). Daar komt nog bij dat er van je libido vrijwel niets meer over is, zonder dat je hier direct iets aan kunt doen of veranderen.
Veel mensen met chronische stress hebben last van bovenstaande klachten, maar weten niet zo goed waar de klachten vandaan komen. Ze worden wel indirect geassocieerd met stresshormonen adrenaline en cortisol, maar zelden direct met een disbalans in ´gelukshormonen´ (neurotransmitters). Toch is deze associatie belangrijk, want door een disbalans te herstellen en tekorten aan te vullen kunnen de klachten vrij eenvoudig en snel verdwijnen.
Neurotransmitters: wat kun jij nú al doen?
Doe de Bravermantest
De neurotransmitterprofiel bepaling volgens Braverman is gebaseerd op ervaringen en ontwikkelingen over de laatste 50 jaar. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde test die de status van de 4 genoemde neurotransmitters inzichtelijk maakt. Het doel van deze profielbepaling is om inzicht te krijgen in de kracht en verzwakking van het neurobiochemische systeem. Door herstellen van één of meerdere verzwakte neurotransmitterprofielen kan in de basis het genezingsproces versterken.
Pas je voeding aan
Een goede manier om de balans in jouw neurotransmitter- en hormoonspiegel terug te brengen, is door volwaardig te eten. dat is geen dieet, maar een leefstijl. Daarbij eet je zo veel mogelijk natuurlijk, onbewerkte voedingsmiddelen en vermijd je al dan niet verborgen suikers. Verder is het belangrijk om veel water met mineralen te drinken, want dit heeft je lichaam zeker nodig om de balans te herwinnen. Doe je dit op de lange(re) termijn? Dan merk je vanzelf dat je lichaam verandert. Je ziet er niet alleen beter uit, maar je zit ook letterlijk lekkerder in je vel. Jij kunt de wereld weer aan.
Sneller? Natuurlijke suppletie
Je kunt je uiteraard wenden tot synthetische medicatie, zoals de video bijvoorbeeld aangeeft. Die keuze is altijd aan jou.
Maar het zal je weinig verbazen dat ik een groot voorstander ben van natuurlijke suppletie.
Alleen al om reden dat je een van nature voorkomend probleem (tekorten aan voedingsstoffen) dan ook met natuurlijke middelen (stoffen) weer oplost.
Daarnaast zijn dit stoffen die voorkomen in een vorm die je lijf herkent en waar het ook van ´begrijpt´ wat het ermee doen kan.
Welke voedingsmiddelen helpen dit van nature verhogen?
Dopamine
De betere triggers hiervoor vanuit voeding zijn bijvoorbeeld pure chocolade (vanaf 72%), aardbeien, appels, bananen en (vette) vis.
´Betere triggers´ als in vrijwel niet verslavend omdat ze je beloningscentrum niet kapen…
Serotonine
Voorbeelden van voedingsmiddelen die de serotonine kunnen verhogen zijn kurkuma, bananen, omega 3 vetzuurrijke producten zoals walnoten, lijn-/chiazaad en vette vis, kiwi en pure chocolade.
Acetylcholine
Choline is een natuurlijk bestanddeel van plantaardige en dierlijke producten, waaronder koolsoorten, broccoli, pindakaas, amandelen, pijnboompitten, artisjokken en met name het eigeel uit eieren. Poached egg, anyone?
GABA
Verhoging van GABA-productie stimuleer is o.a. met walnoten, amandelen, bananen, heilbot, runderlever, sinaasappelen en andere citrusvruchten, spinazie, linzen, zilvervliesrijst, volkoren haver en volkoren, hele granen (complexe koolhydraten).