
Levenslang lijnen versus vitaliteit
Eerder al ontving ik een vraag van een van mijn volgers.
Dat ze nu al maanden zo’n enorme zoetbehoefte had. Maar geen honger. Behoefte aan chocolade (80-90%) en voor het slapengaan een halve liter sterke chocomel met 8 zoetjes.
Vreemd genoeg werd ze toch almaar dikker, terwijl zij alleen ´s morgens een halve liter magere yoghurt at met muesli, noten en rozijnen. En daar had zij genoeg aan. Omdat haar lijf er een dag over deed om dit te verteren. Zonder trek of honger tussendoor. En dan ´s avonds nog die zoete chocolademelk. Slaap je zo lekker op.
Ik verbaas mij er nog regelmatig over, over die ´voedselverwarring´. Dat we denken dat dit brandstof is waar ons lijf goed op kan draaien. Dus laat ik daar met dit voorbeeld nog maar eens verder op inzoomen. Voor de goede orde: het gaat niet om dit specifieke voorbeeld. Maar een helder voorbeeld maakt vaak wel veel duidelijk. Want vitaliteit gaat over gezondheid. En andersom.

Zoetbehoefte (synthetische stoffen) & INSULINE
De overheid (´Let op vet!´) en de voedingsindustrie (0% vet, 0 calorieën etc.) hebben het dieetdenken goed bij ons tussen de oren gekregen.
Door het eten te ´ontvetten´, moest daar iets anders voor in de plaats komen om het toch smakelijk te maken of te houden.
Dat lijkt logisch, maar het lichaam ´denkt´ daar anders over. Hoewel met kunstmatige zoetstoffen je glucosespiegel inderdaad niet stijgt, doet de insulinespiegel dat helaas wel. De prikkel voor de aanmaak van insuline begint namelijk al bij een zoete smaak in de mond.
Dus, wél de insuline in je lijf, maar níet de echte glucosesuikers? Tja, daar krijg je nou honger van. Want je lijf wil alsnog die glucose hebben om die insulinespiegel weer naar beneden te brengen. Daarom krijg je daar nou honger van. En dan niet in broccoli of worteltjes hè. Niks daarvan. Het echte koolhydratenspul! En dus gaat alles wat je dan eet, zo ongeveer linea recta naar je vetreserves. Insuline wordt daarom ook wel het vetopslaghormoon genoemd.

Wel of geen honger hebben & CORTISOL
(fysieke stress)
Op het moment dat je te eenzijdig eet, krijgt je lijf te weinig van alle beschikbare voedingsstoffen binnen.
En het lijkt eerst leuk: je hebt geen honger. Maar wel energie.
Om dus in die vrijwel constante vorm van paraatheid te blijven door cortisol, dat bijvoorbeeld voor aanvoer van glucose in het bloed zorgt voor energie uit je glycogeenvoorraden, wordt echter óók weer je insulinespiegel verhoogd. En insuline… regelt de vetopslag.
De cirkel is dan rond:
je bent hormonaal uit balans door wat je wel én niet eet.

In breder perspectief:
hoe staat het met jouw VITALITEIT?
Zo maar wat parameters waar je veel beter aan kunt afmeten hoe het jou, je energiepijl en jouw gezondheid gesteld is. En dat gaat wel een beetje verder dan een aantal kilo´s te veel. En vervolgens door dat ´levenslang lijnen´… te gokken met je gezondheid. Omdat je systemen (hormonaal en anderszins) ontregelt raken.
- Spring je ’s morgens uit bed en heb je de hele dag bij wijze van spreken energie voor 10?
- Eet je volwaardig, d.w.z. is je bloedsuiker- én insulinespiegel in balans?
- Heb je überhaupt nog echte hongergevoelens? Of alleen nog maar trek?
- Hoe is het met je vertering gesteld, heb je bijv. voldoende maagzuur?
- En je stofwisseling: werken je schildklier, je nieren, je lever en je gal goed?
- Slaap je goed? ´Goed´ als in gemakkelijk inslapen en 7-9 uur slapen, zonder wakker te worden/liggen?
- Is je stoelgang vlot, regelmatig en heb je geen darmproblemen?
- Kom je vaak in beweging, bij voorkeur buiten?
- Weet je of je tekorten hebt aan voedingsstoffen en laat je jezelf (on)regelmatig checken op bijvoorbeeld je mineraalhuishouding?
Hoe nu dan?
Optimale, volwaardige voeding en een (overwegend) suikervrije leefstijl houdt je niet alleen úit de (fysieke) stress-stand, maar zeker ook ín de vetverbrandingsstand.
Daar kun je niet tegenop bewegen. Maar je kunt wel zó eten dat je hormonaal in balans en daarmee vitaal blijft…
Immers, voeding is op zich niet gezond of ongezond. Het is voedzaam of niet. En zorgt daarmee voor jouw gezondheid.
Maar je kunt ook het eBook hieronder gratis downloaden en gewoon starten met het in balans houden van je bloedsuiker-, insuline- én cortisolspiegel.

NU JIJ!
Laat je me weten hoe vitaal jij je dagelijks voelt? En wat jij daarvoor doet of laat? Ik ben reuze benieuwd (en anderen vast en zeker ook…).
Laat het ons weten in de comments hieronder.

Als stressoloog en orthomoleculair voedingscoach toont Lynn Hogendoorn ondernemers en ondernemende 40-plussers die chronische moeheid en/of stress ervaren en daar komaf mee willen maken, hoe je weer grip op jouw gezondheid krijgt én houdt. Want stress is vaker meer biologie dan psychologie.
Ze laat je zien hoe je dat doet via een integrale aanpak van eerst testen gevolgd door een herstelplan op FOOD (volwaardige voeding) én MOOD (verandering van gedrag door bewustwording van de werking van het brein). Body and brain dus.