
Eiwitten zijn van levensbelang
Op mijn vraag wat mensen zoal aan eiwitten eten, krijg ik vooral van vrouwen steevast te horen: ´Oh, aan een plakje kaas of kipfilet op brood heb ik echt wel voldoende, hoor. Aan een stukje vlees (vervanger), kip of vis bij het avondeten ook. En in de yoghurt bij het ontbijt zit ook genoeg.´ Waarna de aandacht vooral naar koolhydraten en vetten uitgaat. Als ik dan zeg: ´Dat is bij lange na niet genoeg voor je lijf´, gevolgd door: ´en vrouwen krijgen over het algemeen veel te weinig eiwitten binnen met alle gedoe van dien…´, dan is het meestal even stil. En volgen de vragen over hoe dat dan zit.
Daarover ga ik het met je hebben in dit blog. Want eiwitten zijn niet je vijand, maar je vriend. En een vriendschap… die onderhoud je toch? Dat ´doen´ die eiwitten namelijk ook: ze onderhouden jouw lijf. Jou dus.
Eiwitten zijn goed voor de bouw & onderhoud van je lichaam
Ons spijsverteringsstelsel breekt die voedingseiwitten af tot aminozuren. Om die vervolgens op te kunnen nemen en om zetten naar lichaamseigen eiwitten, zijn onder andere B-vitamines (B2, B6) nodig en de mineralen magnesium en zink nodig. Zodat dat eitje-bij-je-ontbijtje morgen een deel van je grote teen is bijvoorbeeld.
Vitamine B6 tekort
Bij een teveel aan (geraffineerde) koolhydraten evenals zeer eiwitrijke voeding kan een vitamine B6 tekort optreden. B6 is bijvoorbeeld nodig om het mineraal magnesium goed op te nemen. Je gebruikt B6 ook om te ontgiften.
B6 levert bij tekorten vooral menstruatie- en overgangsklachten op. Ook kun je er moe van worden. Of depressief. En dat tekort is kinderlijk eenvoudig te herkennen: bij het wakker worden heb je geen droomherinnering.
Aminozuren
Biologische waarde
Met name de keuze voor een plantaardige of vegetarische leefstijl, maar ook de keuze voor bijvoorbeeld vlees vanuit de bio-industrie, zorgt er bij veel mensen voor dat ze op den duur een tekort creëren aan essentiële eiwitten.
Hoe kun je een tekort aan eiwitten herkennen?
- Als je na een maaltijd snel weer honger hebt, kan het goed zijn dat je maaltijd eenvoudigweg te weinig eiwitten bevatte. Dat geldt ook voor zin in snacks tussen maaltijden. Eiwitten verzadigen juist.
- Regelmatig ziek zijn: eiwitten worden gebruikt voor de aanmaak van zo ongeveer alles in je lichaam, dus ook voor de aanmaak van immuuncellen.
- Snel spierpijnen hebben, groeipijnen of langzaam herstellen van lichamelijke activiteit. Maar denk bijvoorbeeld ook aan dunne haren en broze nagels.
- Onthoud dat in de basis alle gedoe in je lichaam een tekort is aan eiwitten: chronische ziekten, ontstekingen, langzame wondgenezing, vermoeidheid enz.
Hoeveel eiwit heb je dagelijks nodig?
Waar vind je optimale eiwitten?

Weetje
Voor kinderen geldt dat ze vanaf 7 jaar ongeveer evenveel eiwitten nodig hebben als een volwassene, maar dat ze in de pubertijd (vanaf 12-19) de dubbele hoeveelheid eiwitten nodig hebben.
Ze moeten zichzelf niet alleen ´in de race houden´ (in leven zien te blijven, dus onderhouden), maar ook nog groeien (bouwen).
NU JIJ!
Laat je me eens weten of jij dagelijks voldoende eiwitten eet? Of welke slimme combinaties jij maakt? Laat het mij weten in de comments hieronder.

Lynn toont werkende 40+’ers die chronische moeheid en/of stress ervaren en daar schoon genoeg van hebben, hoe je weer grip op jouw gezondheid kunt krijgen én houden.
Ze laat je zien hoe je dat via een integrale aanpak op FOOD (suikervrije, volwaardige voeding) én MOOD (verandering van gedrag door bewustwording van de werking van het brein) doet.
Zodat je bij wijze van spreken weer energie voor tien kunt hebben!
Geef een antwoord