In het NRC Weekend wederom een zomeravondgesprek tussen Maarten ´t Hart, schrijver en bioloog, en Frank Visseren, internist, epidemioloog en hoogleraar.
Het eerste gesprek vond plaats en 2008. Maarten had toen net zijn boek Het dovemansorendieet gepubliceerd, waarin hij schreef dat eten maar het best vies kon zijn. Dan at je nooit te veel en bleef je altijd slank. Anno 2021 was Maarten een herseninfarct verder en daarvan herstellende.
Frank richt zijn onderzoek op preventie van hart- en vaatziekten.
Hij zegt dat tegenwoordig nauwkeurig berekend kan worden wat je risico is om te overlijden aan een hart- of vaatziekte, en op welke leeftijd. Je stopt gegevens in een model – leeftijd, geslacht, al doorgemaakte hart- en vaatziekten, diabetes, roken, bloeddruk, cholesterol, nierfunctie – en daar rolt dan een getal uit. Geen percentage, maar het aantal te verwachten gezonde levensjaren, heel concreet.
´Het kan mensen helpen om beslissingen te nemen´, zegt hij. ´Kijk, als we je bloeddruk en je cholesterol omlaag brengen, dan krijg je er twee of drie gezonde levensjaren bij. Dus neem je dat extra pilletje? Of verander je liever je leefstijl? ´
Dat wordt dus een extra pilletje, zeggen de interviewers.
´Vaak wel ja, want dat werkt gegarandeerd. Leefstijlverandering werkt ook, als mensen het volhouden. Maar ze houden het niet vol. Of maar tijdelijk. Of een beetje.´
Ook Richard de Leth haalde in zijn nieuwsbrief een stukje aan van Hoogleraar Liesbeth van Rossum – gespecialiseerd in obesitas – die onder andere benadrukte dat er meer geld naar gezondheidspreventie moet.
´De huidige structuur van de zorg maakt het lastig om het roer om te gooien. Ziekenhuizen worden beloond als ze zieke patiënten behandelen. Als deze structuur niet aangepast wordt, gaan ziekenhuizen failliet als ze grootschalig willen inzetten op preventie.´
Anders dan de meer Oosterse culturen, staat preventief handelen in onze Westerse cultuur niet erg hoog in het vaandel.
En als mens of ´soort´ zijn we liever lui dan moe. Een kwestie van zo evolutionair gestrikt zijn. Om eenvoudigweg energie te sparen in tijden van schaarste. Errug handy. Maar niet in tijden van nu met overvloed.
Door dat evolutionaire dingetje, zoeken we altijd naar een quick fix. Ook al is die er eigenlijk niet.
Krijg je nou een pilletje aangereikt, dat zorgverzekeraars ook nog vergoeden, wie zegt daar dan nog nee tegen? Dan is de cirkel toch rond?
En toch.
De klanten die mij weten te vinden, komen bij mij omdat ze van de bijwerkingen af willen. Van dat reguliere pilletje. Ze willen een ´natuurlijk´ pilletje.
Die klanten hebben echter al van alles geprobeerd. En komen zodoende met complexe problemen, dus quick fixes of een simpel tipje van het internet is er niet meer bij.
Ontregelde hormonen (en dus ook neurotransmitters) vergt helaas veel meer ´hogere wiskunde´. Exact de reden waarom ik next level doe. Anders hadden ze ´t zelf wel opgelost, nietwaar.
Dat moeten klanten m.i. van tevoren wel weten, want dat rechtvaardigt weer mijn high-end advies en dus ook hogere prijzen.
Want er zijn ook de betere pilletjes. ´Bet樂威壯
er´ in de zin van: je hebt er net zo veel aan, maar dan zonder de bijwerkingen.
Neem nou bijvoorbeeld apigenine.
Dat zit ´gewoon´ in voedingsmiddelen als peterselie, selderij, kamille en citrusvruchten.
Of kaempferol.
Te vinden in kappertjes, komijn, kruidnagel, komijn, thee en appel.
Hoe vaak krijg je dit via voeding binnen? Ik heb nog niemand ontmoet die verzot is op selderij.
Toch is het handig dergelijke stofjes binnen te krijgen. De voorbeelden van apigenine en kaempferol doen echt geinige dingen in en voor je grijze cellen.
Glutamaat remmen. GABA stimuleren. De insulinegevoeligheid verhogen. Waardoor dopamine weer beter werkt. Goed gevoel, weet je nog wel?
De natuur heeft het ingenieus bedacht. In heel veel onbewerkte voedingsmiddelen zit wel wat. Niet alleen aan vitamines en mineralen, maar vooral secundaire plantenstoffen of fytonutriënten. Mits voedingsmiddelen onbespoten zijn.
Apigenine en kaempferol zijn nog maar twee voorbeelden van plantenstoffen die we kennen. Er is echter nog heel veel onbekend. Om die reden is variatie key.
Toch gaat niet elk natuurlijk-pilletje goed samen met een medicijn-pilletje. Dat kan wel degelijk onwenselijke interacties met elkaar aangaan. Zo maar wat gaan slikken aan natuurlijke suppletie is af te raden.
Goed. Wat nu?
Begin klein. Ga testen, verkrijg jouw persoonlijke data. Zodat de adviezen ook maatwerk oplossingen zijn. Ben Tiggelaar geeft dat in een van zijn columns als volgt aan.
´Net als bij andere veranderingen en aanpassingen geldt: beginnen met kleine stappen leidt tot succeservaringen die vervolgens je zelfvertrouwen en motivatie stimuleren. Zo krijg je ´vanzelf´ weer zin.´
Mocht dit nog een te grote stap voor je zijn, dan heb ik nog de tip om eerst vrijblijvend te sparren: https://gripopgezondheid.nl/contact/
Lynn Hogendoorn