Stress: meer biologie dan psychologie
Ons stresssysteem
Laten we wel zijn: we hebben een ongelofelijk vernuftig systeem dat mensen in staat stelt adequaat te reageren als er gevaar of nood (stress) dreigt. Dat is de primaire taak van je oudste breingedeeltes, ook wel reptielenbrein en zoogdierenbrein genoemd: te zorgen voor veiligheid. Daar draait het in beginsel allemaal om. Anders zou ons voortbestaan en onze voorplanting onmogelijk zijn. Het brein is dan ook van nature bang aangelegd en altijd op haar hoede.
Acute stress
Stress?
Acute stress als overlevingsmechanisme heeft zijn functie grotendeels verloren.
Chronische stress
De bijnieren en de stresshormonen adrenaline & cortisol
Stressologie
We krijgen vrijwel allemaal te maken met stress in ons leven, de een wat meer dan de ander. Het punt is niet alle stress uit te bannen, maar te leren hoe je nou beter met stress om kunt gaan. Door manieren om je draaglast te verminderen en tegelijk je draagkracht te vergroten.
- Fysiek (ook door testen; meten is immers weten)
- Je persoonlijkheid
- Mentaliteit
- Psyche
- Gevoelens en emoties
- Je onderbewustzijn
- Het hogere bewustzijn (voor de liefhebber)
Stress de baas worden is niet iets wat je op een achternamiddag leert. Ook hier is het adagio weer: minder stress is een lifestyle. Eentje die meer dan de moeite waard is: je krijgt er een veel fijner leven voor terug.
Weetje: burn-out of depressie?
Veelal worden de begrippen burn-out en depressie over een kam geschoren. Echter, een burn-out is een energiestoornis. Dat merk je aan gevoelens van uitputting van lichaam, geest en ziel. Depressie daarentegen is een stemmingsstoornis. Er is bij depressie wel sprake van vermoeidheid, maar niet van uitputting.
Bij burn-out is de uitputting veelal (maar niet uitsluitend) ontstaan in de werksituatie. De negatieve stemming bij depressie is echter ook merkbaar op andere levensgebieden.
Bron: Minder stress met stressologie, Jurgen Spelbos | De kleur van gevaar, Lynn Hogendoorn
NU JIJ!
Laat je me eens weten of jij stress ervaart? En zo ja, op welke manieren jij dat dan merkt? Laat het mij weten in de comments hieronder. Mailen kan natuurlijk ook.
Wat kun je nog meer doen? Verdiep je in stresskunde!
Laat hieronder alsjeblieft je e-mailadres achter, zodat je gelijk kunt beginnen met lezen!
Marie de Jonge zegt
Bedankt voor het delen van deze info over stress en hoe je dit aanpakken kan. Ook wist ik niet dat er verschillende niveaus van stress bestaan. Ik kan mij voorstellen dat stress in je onderbewustzijn gevaarlijk is, omdat je deze klachten niet merkt maar wel lijdt.
Lynn Hogendoorn zegt
Graag gedaan, Marie.
Grondlegger Jurgen Spelbos geeft, met zijn methode stressologie in zijn boek, inderdaad 7 niveaus aan van werk maken van stress. Waarvan je onderbewustzijn één van die niveaus is.
Onder aan het werk met je onderbewustzijn, reikt hij technieken aan die met ratio alleen moeilijk te begrijpen zijn. Voorbeelden vormen visualisaties, EFT en EMDR, maar ook psych-K, kinesiologie en hypnose. Alles gericht om blokkades op te lossen in je onderbewustzijn.
Het lastige met chronische stress is sowieso dat je de effecten wel lijdt maar vaak (nog) nauwelijks merkt. Of heel laat.
Reden waarom de basis van de methode stressologie meten = weten is. Zichtbaar maken wat nog niet voelbaar is.
Maar ik lees dat jullie met Therapeutisch Assessment (AT) bij cliënten ook mooie resultaten behalen.
Warme groet,
Lynn
Richard van Omster zegt
Goed om te weten dat stress zich in verschillende manieren kan uiten. Ik kan me voorstellen dat je de genoemde niveaus moet aanpakken om je beter te voelen. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om in kaart te brengen wat er speelt in je onderbewustzijn.
Lynn Hogendoorn zegt
Dank voor je reactie, Richard.
Ben wel benieuwd waarom het belangrijk is om wat er in je onderbewustzijn speelt, ook in kaart te brengen. Maar ook: hóe kun je dat doen?