Ik zie haar binnenkomen in bohemien jurk, lange open leren jas erover, sjaal, rinkelende kettingen en armbanden. Lang, donkerblond haar. Zo lang dat ze er letterlijk op kon zitten.
Alsof er een mannequin zó uit een modeblad bij mij in de praktijk was binnengelopen. Enigszins nonchalante houding, die weinig strookte met haar bezorgde blik.
Binnenkort is ze drieëntwintig.
Veel te jong nog voor dit gedoe.
Ze had als etaleuse gewerkt. Op oproepbasis. Bij nacht en ontij. Door heel Nederland. Alleen de daadwerkelijke uren werden vergoed. Reistijd en reiskosten niet.
Ze was er dus zestig tot tachtig uur per week mee kwijt.
Maar het ging niet goed. Ze dacht een burn-out.
Via via had zij mij gevonden.
Inmiddels was ze zelfstandig. Ze deed graag iets met ´design´, dus dan maar een eigen kleding- en sieradenlijn.
Kon ze tenminste haar eigen tijd indelen.
Maar ze bleef zo nerveus, angstig. Ze liep slecht, had meer darmproblemen dan gewoonlijk en ook moeite dingen te onthouden.
Dat wist ik allemaal al op voorhand.
We hadden niet alleen een telefonische quickscan gedaan. Voordat we de live afspraak hadden, had zij eveneens al een questionnaire ingevuld.
Dat is eveneens een scan. Een neurotransmitterscan om preciezer te zijn.
Zo kennen we elkaar al een heel klein beetje voordat we nader kennismaken. Ook al ben je bijna drieëntwintig, dan kun je al heel wat meegemaakt hebben. Dat vertaalt zich ook naar je lijf in de vorm van klachten.
Een heel doopceel lichten, is bij mij niet nodig. De klachten spreken vrijwel voor zich.
Voor een goed verstaander.
Connecting the dots voor degene die die klachten ervaart, kan nog best één groot vraagteken zijn.
Ze zit stilletjes schuin tegenover mij. Ze zegt dat ze niet snapt hoe het kan. Ze doet nou toch rustiger aan? Waarom vóelt ze zich dan niet beter?
Ik licht de uitslag van haar neurotransmitterscan of -profiel toe.
Welke neurotransmitter bij haar dominant is en in die zin altijd van nature meer aanwezig zal zijn.
Maar ook welke neurotransmitters veel meer in balans mogen komen. En waarom. Plus wat sowieso hun functie is.
In haar geval was het grootste tekort te zien bij de neurotransmitter of gelukshormoon GABA.
Ze begint zachtjes te huilen. Deels opgelucht, deels blij met de (h)erkenning.
Ik geef aan waardoor tekorten aan neurotransmitters kunnen ontstaan, maar ook hoe je die tekorten weer aan kunt vullen.
De grap is dat het in het geval van GABA heel vlot kan. Vaak al met zo´n 30-60 minuten.
Eén van de belangrijkste functies van GABA is stress en angstgevoelens zo laag mogelijk te houden en voor rust en ontspanning te zorgen.
Doordat bij stress het stresshormoon cortisol wat gaat doen, stimuleer je ook de aanmaak en de vrijzetting van serotonine. En serotonine stimuleert dan weer de vrijzetting van GABA.
Want je moet niet alleen ´aan´, je moet ook weer ´uit´. Ergo, je systeem (lij) maakt tegelijkertijd ook stoffen aan die ervoor zorgen dat je de boel ook weer kunt afschakelen. Stress-assen uit? Dan komt de boel weer tot rust.
In dit proces is dus een grote rol weggelegd voor GABA.
Je herkent het vast. Je hebt de hele dag hard gewerkt, en dan heb je soms een GABA-momentje nodig. Wijntje drinken. Of een biertje. Troosteten geeft hetzelfde effect. Een sigaret ook. Wiet? Allemaal meer van hetzelfde. Voor een GABA-effect: rust in de stress-assen. Kort werkend effect dan, daarom ga je de stof meestal vaker gebruiken.
Je bereikt echter hetzelfde effect met bijvoorbeeld mediteren. Waarbij het effect veel en veel langer aanhoudt. Zonder de schadelijke bijwerkingen. Lavendel zorgt ook voor een verhoging van GABA.
Er zijn nog veel meer mogelijkheden om een tekort aan de neurotransmitter GABA op te lossen. Bepalend daarvoor is waarom die tekorten überhaupt ontstaan zijn.
Weet je dat eenmaal, dan is het oplossen ervan nagenoeg kinderspel.
Zo ook voor deze jongedame.
Binnen twee weken ontving ik een Appje dat het weer stukken beter met haar ging. Tot haar eigen verbazing. De meeste klachten waren verminderd of zelfs weg. Ze was in haar nopjes met alle tips omdat ze nu zelf voortaan wist wat te doen om tijdig bij te sturen.
Ook weten hoe jouw quickscan eruit ziet, wat die voor jou betekent en hoe je dat kunt oplossen? Dat kan:
https://gripopgezondheid.nl/agenda/
Lynn Hogendoorn