Vorige week was er een neurohacker in the Clubhouse room.
Wekelijks heb ik het daarin met een mede-Stressoloog over allerlei zaken rond de methode Stressologie.
De keer ging dat over nootropics, oftewel brein boosters.
Dat laatste is niet direct te herleiden naar waar de naam voor staat. Toch is de betekenis relatief eenvoudig.
Het woord bestaat namelijk uit de twee Griekse woorden noot (geest) en trepein (verbuigen). Een stof dus die de geest helpt verbuigen of verruimen naar een sterk ondersteund niveau.
In Nederland nog relatief onbekend. Maar het zal weinig verbazing wekken dat ze zeer populair zijn in Sillicon Valley. Gegeven de hoeveelheid informatie en prikkels die op werknemers afkomen bij de technologiebedrijven.
Dan helpen nootropics bij beter focus behouden en presteren. Met andere woorden: cognitieve aspecten kun je ondersteunen met natuurlijke middelen, zonder de bijwerkingen. En in plaats van reguliere medicatie.
What´s not to like?
Nootropics zijn er in soorten en maten.
De dopaminerge nootropic remt de afbraak van de neurotransmitter dopamine. Deze signaalstof is immers betrokken bij functies als aandacht en beloning.
Ook serotonerge nootropics remmen afbraak. In dit geval van de signaalstof serotonine, die met name betrokken is bij geheugen. Maar onder andere ook bij de regulering van stemming, zelfvertrouwen, emoties en slaap.
In de reeks neurotransmitters, zijn er tot slot nog de nootropics die werken op het GABA-systeem van de hersenen. GABA staat vooral bekend om rustgevende en kalmerende werking.
Tot slot de meer generieke groep anti-stress nootropics, of adaptogenen. Natuurlijke, geconcentreerde voedingsstoffen die je (lichaam) helpen prima om te gaan met alledaagse lichamelijke én mentale stress.
Bij de drie eerstgenoemde nootropics zijn de ingrediënten zelden precies bekend. Dat is wel helder bij de adaptogenen, die ook je stressbestendigheid verhogen. De vele biologisch actieve stoffen in deze adaptogenen maken het werkingsmechanisme complexer, maar niet minder effectief. Voorbeelden zijn ashwaganda, rhodiola en ginseng.
Dit is uiteraard geen volledig overzicht. Voortdurend zien fabrikanten en ondernemers mogelijkheden in verdienmodellen. Lees: nieuwe combinaties van nootropics.
De vraag is of je die prijzige nootropics wel zo regelmatig nodig hebt.
Je lijf doet zlef namelijk ook iets heel geinigs.
Het maakt BDNF aan, brain-derived neurotrophic factor. Vrij vertaald: Pokon-voor-je-brein.
BDNF stimuleert de groei van nieuwe hersencellen en beschermt bestaande. Het speelt dus een cruciale rol in en voor die grijze massa.
De grap is dat bewegen bij een matige intensiteit (60-80% van onze maximale hartslag) tot gevolg heeft dat je extra BDNF aanmaakt. Een van de redenen waarom blijven bewegen bij stress- en burn-outklachten een meer dan goed idee is.
Daarnaast zijn er nog veel meer zaken die helpen bij de verhoging van die BDNF.
Naast de adaptogene nootropics, gaat je grijze massa ook beter draaien door te luisteren naar muziek.
Maar ook met tijd doorbrengen in goed gezelschap, of buiten in de zon.
Blauw licht. Daglicht.
Meditaties. Visualisaties.
Intermittent fasting. Calorie restrictie.
Intermitterende koude (douche) en warmte (infrarood).
Voldoende slaapcycli van 90 minuten per nacht (gemiddeld 5 cycli).
Een heus boek lezen.
Omega-3. En PEA (palmitoylethanolamide).
Kortom, allemaal ´Pokon voor je brein´. Waarbij afwisseling hét toverwoord is voor je ´systeem´ (lijf). En met regelmatige input van goede brand- en bouwstoffen, heb je in de basis alles in huis om die BDNF te kunnen fiksen.
Daar zit ´em ook meteen de kneep. In die input. Een van de eerste zaken die er simpelweg aan gaan door en bij stress.
In dat geval kun je kort wel wat extra ondersteuning gebruiken. Waardoor ook je cognitieve output verbetert.
Weten hoe die input er voor jou specifiek uitziet? Een eerste half uurtje is een no-brainer: https://gripopgezondheid.nl/product/half-uurtje-gesprek/
Lynn Hogendoorn