Honger?
Achterhaal wat voor honger je hebt
Eten vanuit fysieke (maag- of buik-) honger, zorgt ervoor dat je minder eet (en vaak andere keuzes maakt) dan wanneer je eet vanuit andere behoeften. Je stopt niet alleen eerder met eten, je bent ook veel meer voldaan na een maaltijd.
Sowieso is een mooie truc om uit te vinden of je hoofdhonger hebt of maaghonger hebt, door jezelf te vragen of je zin hebt in gestoomde broccoli met kip. En meestal weten we het antwoord dan wel…
EEN HOOFDZAAK
We eten eigenlijk met ons (oer-)brein, of instinct. En daar zijn 2 heel goede redenen voor: overleving én voortplanting van de soort. Wist je dat?
Hoofdhonger
Als je lichaam behoefte heeft aan heuse voedingsstoffen, worden er bepaalde mechanismen via bijvoorbeeld hormonen in werking gezet. Deze mechanismen zorgen ervoor dat je honger krijgt en gaat eten.
Heb je echter hoofdhonger, dan heeft je lichaam eigenlijk helemaal geen behoefte aan voedingsstoffen. Er zijn genoeg voedingsstoffen aanwezig, maar toch worden de mechanismen in je hersenen geactiveerd om een hongergevoel te geven. In dit geval heb je geen maag- maar hoofdhonger.
Hoofdhonger komt eigenlijk altijd via een externe trigger die een reactie oproept (vaak een emotie) van waaruit je wilt eten. Je hersenen vervelen zich en hebben behoefte aan een extra kick (zie ook dit blog). Vaak kies je hier niet voor de meest gezonde voeding, maar voor iets met veel calorieën voor een optimale afgifte van dopamine. Dat verzekert je namelijk van een ‘goed gevoel’.
Op zich is er niets mis met af en toe emotie-eten of eten vanuit hoofdhonger. Het is echter wel een probleem wanneer je afhankelijk wordt van eten (comfort food en niet die kip met broccoli hè) om te kunnen omgaan met je emoties en gevoelens en het gebruikt voor andere dingen dan (lichamelijke) energie.
Maaghonger
Suikervrij of Sugarchallenge-proof eten is fijn voor je brein
Willen eten is niet hetzelfde als moeten eten. Je lichaam heeft echt niet continu voeding nodig. Sterker nog: het heeft eigenlijk maar vrij weinig voeding nodig. Begin, voordat je wilt eten, eens met deze erg belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen: ‘Heb ik honger of heb ik eigenlijk zin in iets anders?’
Omdat veel mensen de hele dag door eten en omdat we allerlei ‘knutselpakketjes’ aan voeding eten, is het vaak heel lastig om te herkennen waar je lichaam behoefte aan heeft. Door Sugarchallenge-proof te gaan eten breng je hierin al veel meer rust omdat alle chemische reacties in je brein en je lichaam weer natuurlijk worden. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om de verbinding met je lichaam te leggen en vanuit daar je echte behoeften te gaan waarnemen.
De volgende signalen zijn meestal signalen van gewone (maag-)honger:
- Hoofdpijn
- Trillerig of duizelig zijn
- Moe of slapjes voelen
- Gapen en geeuwen
- Leeg of hol gevoel
- Slecht humeur of geïrriteerd zijn (kort lontje)
- Het gevoel hebben dat je nú moet eten
- Moeite om je te concentreren
Maar ook: honger wordt niet alleen veroorzaakt door hoeveel je eet, maar ook door wát je eet. Eiwitten en vezelrijke voeding verzadigen het meest. Vetten zorgen er vervolgens voor dat je langer verzadigd blijft.
Door dus ‘brein-fijn’ te eten voorkom je hongerpieken en energiedips die je ertoe aanzetten om te gaan eten. De snelste manier daarbij is om jouw verzadigingsmechanisme te veranderen door je lichaam helemaal te resetten. Door (overwegend) suikervrij te eten, maakt je lichaam een heuse gezondheidstwist. Je hebt geen hoofdhonger meer, en je hersenen geven alleen de signalen van een hongergevoel af als je écht bouw- en voedingsstoffen nodig hebt. Hoeveel rust zou dat geven, denk je?