Grip op gezondheid

Eet je chronische stress en moeheid weg

  • GRATIS
  • Programma’s voedingscoaching
  • Stressologie coaching
  • Blogs
  • Over Lynn
  • Contact
  • Webshop
    • Boeken
    • E-Boeken
    • Consulten
    • Stressologie
    • Suppletie

Wil jij echt veranderen? Dan heb je focus nodig

28 januari 2019 door Lynn Hogendoorn Reageer

Focus en verandering

Veranderen? Dan heb je focus nodig

Je hebt een drukke baan, een gezin (met de nodige huishoudelijke taken), je wekelijkse sportafspraken en je sociale leven. Als werkende vrouw of man heb je een hoop ballen hoog te houden en dit maakt het bijna onmogelijk om je concreet ergens op te focussen. Toch is focus erg belangrijk, zeker als je beslist dat je een verandering door wil voeren in je leven. Degenen die werkelijk hun leefstijl willen veranderen, helpen wij daarom hun focus weer terug te vinden.

Focus: WAAROP eigenlijk?

Meestal als we iets willen (veranderen), stellen we ons een doel. En de focus komt dan te liggen op dat doel halen. Maar wat nou als je dát omdraait: als je een doel wilt halen (zoals je leefstijl veranderen, of afvallen, of… vul maar in), om je daar vooral niet op te focussen! Hè?
Ik herhaal dat nog even: als je een gesteld doel wilt halen, focus je daar dan vooral niet op. De wereld op z’n kop, dus laat mij dat wat toelichten.

Je hebt het vast wel eens ergens gelezen, gehoord of gezien:

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.

Daar kwam de Griekse, Stoïcijns filosoof Epictetus al mee uit de 1e eeuw na Chr. (ietwat gênant om te strooien met namen van grote denkers om slim over te komen en je tekst gezag te geven, ik weet het, maar het werkt wel). De eerste zinnen in een handig boekje Encheiridion met zijn korte lessen (in het Nederlands als Zakboekje), opgetekend door zijn leerling Flavius Arrianus, gaan zo: “De werkelijkheid is in twee categorieën te verdelen: wat wel in onze macht ligt en wat niet in onze macht ligt.”

Deze Epictetus ging vrij ver wat betreft het onderscheid tussen wat wel in onze macht ligt en wat niet. Sterker nog, hij sloeg dat eigenlijk plat tot dat er volgens hem uiteindelijk niks in onze macht ligt, behalve in de manier waar we naar de dingen kijken. Onze ideeën, onze overtuigingen dus. En hoe we daarmee dan handelen, doen.

Eeuwen na dato is daar nog steeds veel voor te zeggen. Want daar ga jij namelijk wél over: over wat je denkt. En over wat je daarmee vervolgens doet.
Dat is ook wat Reggie Rivers in het korte filmpje van nog geen 3 minuten hiernaast aangeeft (Engels ondertiteld): focus op je gedrag. Met behulp van je brein (denken). En daarbij de hamvraag: wat kan ik vandaag, morgen en deze week doen om dichter bij mijn doel te komen?

Focus: WAAROM eigenlijk?

Tenzij je je dagelijks bezighoudt met mindfulness en/of meditatie, blijkt focus hebben en houden nog niet zo makkelijk. Belangrijk is het wel omdat het vooral rust in je brein geeft. Dit gaat dus ook over je brein leren ‘managen’…

Zoals de schrijvers Wilma de Rek en Witte Hoogendijk in hun boek Leef als een beest al aangeven, beheersen we als mensen de kunst van het focussen van nature niet goed. Ons brein wil altijd groeien (leren), is dus nieuwsgierig en dól op plezier.
Ook hier speelt dopamine, waarin in dit en dit blog al eerder over schreef, een belangrijke rol. Bij elke afleidende tingel van de mobile bijvoorbeeld, komt er wat dopamine vrij. En dopamine, weten we natuurlijk, geeft een fijn gevoel. Want naast het zorgen voor veiligheid, is de tweede grote taak die je brein heeft ervoor te zorgen dat je je goed voelt.
Bedrijven weten dat als geen ander en spelen daar dan ook handig op in. In de wereld zoals we die nu kennen, wordt gevochten om onze aandacht. Reden temeer dat het extra moeilijk wordt die aandacht vast te houden.
En vanwege de werking van ons brein lukt dat wonderwel vrij makkelijk door die aandacht te (laten) versnipperen, en je ondertussen verslaafd te maken aan die dopamineshotjes die je krijgt als er steeds weer iets nieuws aangeboden wordt. Je brein is gek op dat soort kicks, of ‘beloningen’ (ook al vallen die vrijwel altijd tegen) om je goed te kunnen voelen. Facebook en alle overige sociale media lijken dus gratis. Lijken, want je ‘betaalt’ ondertussen met je aandacht, tijd en privacy.
Bij het veranderen van je leefstijl werkt dit hetzelfde. Doe je tien dingen tegelijk, dan vergeet je iedere keer waar je precies mee bezig was. Je raakt afgeleid, verliest je focus of aandacht, raakt ongemerkt in de ban van dopamine en bent uiteindelijk weer terug bij af. Alleen al de ontmoediging van een niet gehaald doel, maakt het belangrijk weer grip op jouw focus te krijgen.

Focus: HOE eigenlijk?

Eerst nog even dit: zorg voor een grote en liefst niet resultaatgebonden focus. Hierdoor wordt een suikervrije leefstijl een manier van leven die je de rest van je leven gaat doen. Kies voor een goede gezondheid, meer energie, gezonder en energieker ouder worden of wat het jou dan ook maar oplevert. Ik merk voor mezelf dat dit de enige weg is om suikervrij ook op de langere termijn te blijven leven.
  • Zoals gezegd, wie zichzelf wil bekwamen in het focussen, kan natuurlijk gaan mediteren of aan yoga en mindfullness gaan doen.
  • Maar je kunt bijvoorbeeld ook besluiten je mobiel uit te zetten als je aan het werk bent.
    Multitasken bestaat niet, schrijft theoretisch informaticus Cal Newport in Diep werk. Werken met aandacht in een wereld vol afleiding.
    Elke keer wanneer je van de ene taak naar de andere gaat, blijft iets van je aandacht ‘hangen’. Je lijkt heel druk bezig, maar blijkt aan het einde van de dag vooral bezig te zijn geweest met… ja, druk bezig zijn, en niet met concreet werk.
    Daarom beantwoordt Newport zijn mails pas laat, vergadert hij nauwelijks en besteden hij zijn dagen aan datgene waar de universiteit hem voor betaalt, namelijk nadenken.
  • Lezen of je laten voorlezen via een podcast of luisterboek is ook een uitstekende manier om je concentratievermogen te vergroten.
  • Voor muziek maken of luisteren gaat iets gelijksoortige op: ook een prima manier om in het hier en nu bezig te zijn.
    Over dat laatste weet hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder je nog veel meer te vertellen… Dat doet hij onder andere in zijn boek Singing in the Brain light en in dit filmpje.
  • Oh, en die weegschaal? Gooi of geef hem weg! Zorgt voor een heleboel minder stress en ook dat is goed voor een gezonde bloedsuikerspiegel…

Byron Katie van The Work  vat het tot slot als volgt samen:

I can find only three kinds of business in the universe: mine, yours, and God’s. For me, the word God means “reality.” Reality is God, because it rules. Anything that’s out of my control, your control, and everyone else’s control – I call that God’s business.

Inspiratie / bronnen voor dit blog: Zakboekje, Wenken voor een evenwichtig leven, Epictetus | De supermarktsurvivalgids, Teun van de Keuken | Rookies & bookies, Reggie Rivers, former Denver Broncos fullback | Leef als een beest, Stress, overgewicht, burn-out en andere modernetijdziektes te lijf, Wilma de Rek en Witte Hoogendijk | Diep werk, Werken met aandacht in een wereld vol afleiding, Cal Newport | Singing in the brain light, Simpel maar niet versimpeld, Erik Scherder | Sugarchallenge, 100% suikervrij in 30 dagen, Carola van Bemmelen | The Work, Byron Katie

NU JIJ: LATEN WE CONTACTEN!

Nog niet klaar voor de start?

Maar je wilt toch al meer weten over stress- & suikervrij leven en hoe je dat voor jou (en je gezin) kan toepassen? Hoe deze ook jouw body & mind kunnen transformeren, waarmee je (weer) grip op je gezondheid krijgt? Ontvang mijn gratis tips – je kan je hieronder aanmelden.

    Zodra je jouw toestemming hebt gegeven, kun je de verzendknop indrukken en hoor je bij de club van Grip op Gezondheid.
    En met je inschrijving geef je Grip op Gezondheid toestemming om je gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in onze privacyverklaring en de voorwaarden van Mailchimp, de door ons gebruikte digitale marketingtool.
Focus

Categorie: Blogs, Mood

vorige Water met mineralen? Zo doe je dat!
volgende Het belang van suppletie: waarom en welke supplementen?

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © 2019 · Dynamik-Gen op Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze website gebruikt cookies: Lees meer.