
Optimale voedselkeuzes maken:
hoe doe je dat?
Voedselkeuzes: je bent de hele dag bezig met het maken ervan. Wat wil je ontbijten, welke lunch ga je eten en wat ga je vanavond koken? Verwen je jezelf met een lekker koekje of pak je liever een gezond tussendoortje? Mag je na het eten nog iets nemen, of eet je na het diner niets meer? Het kan erg lastig zijn de juiste voedselkeuzes te maken. Wat jou kan helpen de best mogelijke keuzes te maken, is dat je weet hoe jouw keuzes precies tot stand komen. Je leest er zo meer over.
Waar zijn voedselkeuzes van afhankelijk?
Hoe en vooral wat je eet, is afhankelijk van diverse factoren. Deze factoren worden ook wel eetfactoren genoemd. Je voedselkeuzes zijn onder andere afhankelijk van je levensfase, maatschappelijke factoren, externe factoren als beïnvloeding door reclames en je ‘eetbudget’ maar ook interne factoren als smaak en genetische
imprint. Ook zijn de voedselkeuzes die je maakt afhankelijk van de overtuigingen die je hebt over voeding. Heb je bijvoorbeeld de overtuiging dat je altijd je bord leeg moet eten? Bij sommigen is die er letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten… Dan kun je je voorstellen dat je op een andere manier eet dan mensen die deze overtuiging niet hebben.
Voedselkeuzes en eetfactoren die dat beïnvloeden
Door de voor jou beste voedselkeuzes te maken, kun je jouw eetpatroon verbeteren. Voor je dit kunt doen, moet je precies weten welke keuzes je maakt en waarom. Het is dan ook belangrijk je eigen gedrag te monitoren, te noteren en vervolgens te analyseren.
Er zijn diverse oefeningen die jou hierbij kunnen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld opschrijven welke eetfactoren voor jou relevant zijn en welke voedselkeuzes je vandaag hebt gemaakt. Heb je meer inzicht in jouw huidige gedrag, dan weet je welke veranderingen je kunt doorvoeren om jouw eetpatroon en gedrag te verbeteren.
Als je kijkt naar factoren die jouw voedselkeuzes beïnvloeden:
- In welke levensfase bevindt je je dan?
- Zijn er interne factoren die je in hoge mate beïnvloeden?
- Welke externe factoren spelen er mogelijk een rol in je leven?
- Zijn er wellicht maatschappelijke factoren waarmee je op dit moment te maken hebt?

Voedselkeuzes en overtuigingen rond voeding: onderzoek ze
We hebben allemaal zo onze geheel eigen overtuigingen rond voeding. Waar of niet waar, ze zijn voor jou belangrijk. Anders had je wel een andere overtuiging… Dus ze verdwijnen ook niet zo maar. Als je nou eens naar onderstaande lijst van een aantal overtuigingen kijkt, welke herken jij dan?
- Het moet allemaal niet teveel gedoe geven
- Gezonde voeding heeft mijn voorkeur
- Ik heb geen tijd om te koken
- Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg
- Anderen kunnen wel koken, maar ik absoluut niet
- Voeding moet betaalbaar zijn
- Man en kinderen moeten het lekker vinden
- Vegetarisch is gezonder dan af en toe vlees eten
- Ik eet alleen van de seizoenen
- Het moet wel bij de buurtsuper verkrijgbaar zijn
- Anderen moeten het niet afkeuren wat ik doe
- Dieren moeten een goed leven hebben gehad
- Ik wil niet al teveel opvallen of anders zijn dan de rest
- Man en kinderen vinden gezonde voeding maar flauwekul
Ga dan eens na of de voor jou herkenbare overtuigingen misschien ook jouw huidige eetgewoonten beïnvloeden. En als dat zo is, of dat dan positief of negatief is. Daarna kun je jezelf afvragen of deze overtuigingen echt waar zijn en of je bereid bent om ze te onderzoeken (of er misschien wel afscheid van te nemen als ze jouw eetgedrag negatief beïnvloeden).
Een hele handige methode om dat te doen, is gebruik te maken van de 4 vragen van The Work van Byron Katie. Ik schreef daar eerder al een blog over, waar je daarover meer informatie kunt vinden.
Bepaal ook je werkelijke behoefte
Het kan geen kwaad om je af te vragen of je maag- of hoofdhonger hebt. In dit blog bijvoorbeeld. Vooral bij dat laatste kan het wel zijn dat je heel ergens anders behoefte aan hebt. En die behoefte vervul je nu eenmaal niet met eten. Door meer inzicht te krijgen in jouw overtuigingen rond voeding en de factoren die jouw persoonlijke voedselkeuzes bepalen, krijg je beter grip op jouw voedingsgedrag. En natuurlijk ook jouw gezondheid.
Meer lezen?
Dan is het boek ‘Change the way you eat, the psychology of food‘ van Leanne Cooper een tip. Het is helaas niet in het Nederlands vertaald.
Nu jij!
Welke voedingskeuzes maak jij tot nu toe? Laat het weten in de comments.

Lynn toont werkende 40+-vrouwen die chronische moeheid en/of stress ervaren en daar komaf mee willen maken, hoe je weer grip op jouw gezondheid kunt krijgen én houden.
Ze laat je zien hoe je dat via een integrale aanpak op FOOD (volwaardige voeding) én MOOD (verandering van gedrag door bewustwording van de werking van het brein) doet.
Zodat je bij wijze van spreken weer de energie kunt hebben van een kind!
Ik heb een vraag: wat is externe factoren en wat is interne factoren? En de laats vraag is: wat is het verschil daartussen?
Hallo!
Dat zijn allemaal goede vragen, dank daarvoor!
Bij ‘interne factoren’, kun je denken aan: wat zijn jouw persoonlijke smaakvoorkeuren (wat vind je lekkerder: zoet, zout, bitter), hoe is jouw genetische imprint: heb je van nature meer hang naar koolhydraten of juist naar vet, hoe is het gesteld met je angsten (misschien ben je bang om de hartkwaal van je oma ook te krijgen of om de diabetes van je moeder te erven), wat is jouw gevoel van eigenwaarde: wil je erbij horen of wil je juist een trend zetten?
En bij ‘externe factoren’ kun je bijvoorbeeld denken aan: reclames waardoor je wordt beïnvloed, hoeveel budget heb je ter beschikking voor je eten, wat doen de mensen in je omgeving waarmee je jezelf identificeert: hoe voeden zij zich? Waar leef je: in de stad of op het platteland? Hoe is voedsel verkrijgbaar in het gebied waar je leeft en: welke voeding is daar verkrijgbaar? Hoeveel tijd heb je om te koken en hoe leuk vind je het eigenlijk om te koken? In welke sociale klasse groei je op en wat is binnen die klasse de norm als het gaat over eten?
Het verschil ertussen is hiermee denk ik ook meteen duidelijk.
Hopelijk kun je hier zo wat mee!