Ronald Schutte, alias Ronnie, en zijn Ronnies hebben maar 1 hit: ´Beestjes´. De ´anti-alcoholcampagne´ bereikt in 1967 de Top 20 in Nederland.
Tekst en muziek kwamen van de hand van Peter Koelewijn.
Die van ´Kom van dat dak af´ ja.
Dat Ronnie-liedje begon overigens met:
´Weet je wat ik zie als ik gedronken heb? (Nou, nou?)
Allemaal beestjes (Nou, nou, nou)
Zoveel beestjes om me heen
Oh, ik weet wel dat ik nou mezelf nep (Nou, nou)
Want er zijn geen beestjes (Nou, nou, nou)
Maar ik zie beestjes, om me heen […]´
Weinig verheffend, I know, maar da´s het punt niet.
Wat in ´67 gold, geldt soms gewoon nog steeds.
Zoals in dit geval een verwoestend effect hebben met wat je eet en drinkt op de beestjes die je níet ziet: in je darmen.
Nou en?
Daar denk je misschien zo wat anders over.
Stel je hebt een goed microbioom, de ´dierentuin in de darmen´.
Een dierentuin van formaat overigens, want we hebben meer bacteriën in en op ons lijf dan we aan cellen hebben.
Enfin, ´goed´ betekent hier dat de verhouding tussen the good, the bad en the ugly klopt. Geen scheefstand of ´scheef wonen´. Wel een grote diversiteit. Allemaal keurig in symbiose met elkaar, die nog keuriger commensalen.
Die kostgangers hebben weer als functie:
- De verdere vertering in zowel overwegend de dunne darm alsook de dikke darm,
- de aanmaak van B-vitamines,
- de levering van energie,
- de productie van zuren (byturaten) en last but certainly not least…
- de regulering van het immuunsysteem (om ontstekingsbevordering van the bad and the ugly geen kans te geven).
Nu is vertering zo ongeveer het grootste probleem van deze tijd.
Iedereen heeft haast, is ongeduldig. Terwijl vertering nu eenmaal tijd nodig heeft. Naast een paar andere ´voorwaarden´:
- Goed kauwen
- Voldoende maagzuur aan kunnen maken
- Een pancreas die de relevante spijsverteringsenzymen afgeeft
- De galblaas die gal toevoegt, voor zowel activering van enzymen als de vetvertering
- Een goede leverfunctie, niet voor niets is de lever dé stofwisselingsspecialist
Het is geen rocket science te bedenken dat de spijsvertering vaak al niet goed verloopt. Nog even los van het feit waar die spijs dan uit bestaat…
Dan is het evenmin verwonderlijk dat de verhoudingen in het microbioom daardoor uit balans raken. Niet zozeer doordat the bad and the ugly de overhand krijgen, maar doordat the good overwegend het loodje leggen.
Ik schreef het al: scheefstand.
Met dus darmproblemen tot gevolg. Uren zou ik nog kunnen schrijven over welke gasten wat voor ellende opleveren.
Maar daar zit je nu niet op te wachten.
Je wilt vast weten hoe je een en ander kunt verbeteren.
En alhoewel je klachten een goede graadmeter vormen voor de specifiekere oplossingsrichting, valt er in z´n algemeenheid wel iets meer over te zeggen.
Op de markt van suppletie is onnoemelijk veel te krijgen. Aan pre- en probiotica bijvoorbeeld.
Maar als je niet weet wat er aan ´beesten´ in dat microbioom van je zitten én waarvan ze leven, is dat schieten met hagel. En in het slechtste geval heb je alleen dure shidt. Omdat het niks doet voor je.
Wil je daar meer zekerheid over, dan blijft testen van dat microbioom een goed idee.
Je kunt ook uitgaan van waar we het als soort al eeuwen op doen. The bad and the ugly uithongeren en the good guys juist voeren. Met gewoon vezels uit volwaardige, gevarieerde voeding. Fine dining voor de goeierikken.
Je weet wel, groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen. Die bevatten voedingsvezels, of lange ´suikerketens´ (onbewerkte koolhydraten). Nom-nom-nom voor de ´dierentuin in de darm´.
Voordat je nou roept: ´Dat verdraag ik niet!´, bedenk dan even dat als je nog maar een kleine kolonie ´good guys´ hebt, overvoeren geen zin heeft. Ook die kleine kolonie kan maar zo veel eten.
Met voeding uit je eetpatroon schrappen die je niet goed hackt, los je je probleem niet op.
Wat je doet is Kaizen: in babysteps die voedingsmiddelen één voor één herintroduceren. En roteer, dus niet elke dag.
Kom je er niet uit? Test het. En dat begint met contact: https://gripopgezondheid.nl/contact/
Lynn Hogendoorn