Altijd honger of trek?
Daar is iets zeker aan te doen!
Waarom heb ik altijd honger?
Want die activeren aan de ene kant dopamine in je beloningssyteem. Dopamine is een neuro-transmitter, maar wordt ook wel het feelgood-hormoon genoemd. We eten dan vooral iets wat een prettig gevoelgeeft. Denk bijv. maar aan chocolade. En daar wil je dan meestal méér van, zelden minder. Een verslavende effect dus. Ik ken tenminste niemand die verslaafd is aan komkommer. Jij wel?
Aan de andere kant zorgen dit soort ‘voedingsmiddelen’ er tegelijk voor dat insuline continu in de weer is om die bloedsuikerspiegel in balans te houden. En insuline… blokkeert nou juist de werking van leptine (je weet wel, dat verzadigingshormoon).
Kortom, een soort vlek op vlek situatie dus, omdat de boel ontregeld is. Vandaar vervolgens die eeuwige trek.
" Insuline blokkeert de werking van leptine.
En nu is het gekke dat doordat de leptine-signalen niet doorkomen in de hersenstam je ongecontroleerd, automatisch gedrag gaat vertonen dat je niet kunt stoppen. Ook al wil je het niet: je staat erbij en kijkt ernaar. Daar blijft het meestal niet bij, want je raakt gefrustreerd en je wordt boos op jezelf. Uit frustratie krijg je vaak nog meer snack-attacks, waarmee met al die extra suikers een vicieuze cirkel ontstaat.
Hoe insuline de werking van leptine blokkeert, legt dr. Robert Lustig in onderstaande video uit:
En nu? Reset je honger- en verzadigingsmechanisme met suikervrij eten
Leef je weer langere tijd suikervrij, dan gaat vooral het verzadigingsmechanisme via leptine weer op de juiste manier functioneren. Je hebt dan niet continue honger meer, maar voelt alleen honger als je ook echt fysieke honger hebt.
Wat kun je, naast suikervrij, nog meer doen?
- Eet niet meer dan 3 maaltijden per dag
Daarnaast is het niet alleen belangrijk wat je eet, maar ook hoe vaak. Met drie volwaardige maaltijden per dag (en dus in iedere maaltijd voldoende eiwitten, gezonde vetten en verse groenten en fruit), help je je lichaam om weer gevoeliger te worden voor de werking van leptine. Daarbij zijn de hele dag grazen en (‘gezonde’) tussendoortjes overbodig. Elk eetmoment ontregelt namelijk je bloedsuikerspiegel. Dat moet met hup van insuline weer in balans gebracht worden. En insuline blokkeert de werking van leptine… je ziet een vicieuze cirkel die je zo voorkomt.
- Meer omega-3: ongeveer 10 gram per dag
Voldoende ‘hersen-energie’ optimaliseert ook de werking van leptine (omega 3 vetzuren helpen dat genereren) en voorkomt snack-attacks tussendoor. Omega-3 kun je bijvoorbeeld suppleren, maar ook halen uit vette vis, biologische eieren, lijnzaadolie en walnoten.
- Geef chronische stress geen kans
Tot slot heeft ons lijf maar één ‘antwoord’ op gevaar door de aanmaak van de stresshormonen adrenaline (kortdurende stress) en cortisol (chronische stress). Die zorgen er voor dat we klaar zijn om te vluchten of te vechten.
Het effect van met name verhoogd cortisol is echter ook verhoogde insuline om snel energie te kunnen leveren.
En insuline blokkeert weer de werking van leptine.
Maar dat had je inmiddels al begrepen…