Onzekerheid.
Niets nieuws onder de zon. En hoe erg is dat, dat je dan minder overtuigd bent van jezelf?
Lastig wordt het pas als die overtuigingen belemmerend werken. Zo van: ´Ik wil wel, maar…´ en dan volgt er van alles. ´Ik heb geen tijd/ geld/ nu is niet het moment´.
In de basis zetten stimulerende overtuigingen je vooral in Go-go-go-stand. Belemmerende overtuigingen doen het tegenovergestelde: ze weerhouden je vooral ergens van. No-go gaat vaak naadloos over in no-show.
Daar hebben we namelijk een zeer creatief brein voor. Creatief in vooral smoesjes.
Waarom er altijd wel een reden te ´bedenken´ is waarom je iets níet gaat doen. En daar zijn we ons weer veel vaker onbewust van dan we denken.
Enniewees, jouw onbewuste gutt feeling bepaalt de keuze die je maakt. Je diepste geloof, je stelligste overtuiging, vindt daar vervolgens wat van. En bepaalt of die keuze oké is voor jou.
Maar er is denk ik nog iets. Mijns inziens zijn keuzes nooit zonder gevolgen. Schuldig aan? Nee. Verantwoordelijk voor? Jazeker.
Je maakt keuzes nu eenmaal op basis van de informatie die je hebt. De crux is dat hoe meer en beter die info is, hoe meer opties je krijgt in keuzes. En info verzamelen… daar ga jij nou over.
Van klanten die met mij starten krijg ik wel vaker te horen dat ik zelfverzekerd over kom. Jaloersmakend, volgens sommigen. Ik zie dat meer als zelfovertuigd.
Voor mij is dat de basis. Te weten dat ik het kan. Op basis van de voor mij relevante informatie. Of de wetenschap dat ik daaraan kan komen.
Wil dat zeggen dat ik nooit onzeker ben? Je had mij 25 jaar geleden eens moeten zien.
En ook nu nog altijd. Minder dan toen, maar toch. En juist die (zelf)overtuiging helpt dan ook altijd weer om door te zetten. No matter what.
De betere keuzes maken, is ook voor mij niet uit de lucht komen vallen. Door mijn burn-out was ik wel gedwongen om mijn eerdere keuzes eens fiks onder de loep te nemen.
Wilde er ook maar íets van herstel komen, dan betekende dat ook dat ik wel open moest staan voor ándere informatie. Om vervolgens andere keuzes te kunnen maken.
Ons brein is echter ingesteld op behoud van energie. Dus niet over alles na hoeven denken, maar ´draaien op de automatische piloot´.
Dat brein legt álles langs de lat van overleven. Resultaten uit het verleden bieden een garantie voor de toekomst. Je leeft toch nog?
In ´breintaal´ is veranderen ook meteen een risico. Van nature zijn de meeste mensen daarom niet zo geneigd om te veranderen.
Daarom poets je nog steeds je tanden met dezelfde hand.
Neem je dezelfde route naar je werk, familie, vrienden, de buurtsuper.
Slaap je altijd aan dezelfde kant van het bed, ook al staat dat in een hotel ergens in de wereld.
Rook je al jaren hetzelfde sigarettenmerk.
Maak je je überhaupt zorgen over andermans meningen.
Ook al geeft het je allemaal geen goed gevoel meer. Of werkt wat je doet allang niet meer.
Dat is ook de makkelijkste vraag die ik al mijn klanten stel: werkt het, wat je doet? Zo nee, dan kun je ook iets anders doen.
Het is maar een idee, een bewéging die je maken kunt. Maar wel zelf uitproberen. Altijd. Om te ervaren wat het met jouw lijf en jouw hoofd doet.
De kunst is je brein te leren veranderen. Dat ´Ja, maar…´ is niet meer dan een lui twuukje. De kaart van ´In het verleden behaalde resultaten…´ is te makkelijk getrokken.
Gimme something new.
´Verzin een list, Tom Poes!´
Dus als jij nog denkt ´Stress is een modewoord´, ´Ik kan niet goed inschatten hoe gestrest ik ben en hoe vaak´ of erger nog ´Gaat die burn-out nou nooit over?´… weet dan dat je brein met je aan de haal gaat. Met de beste bedoelingen. Voor de korte termijn dan.
Voor de lange(re) termijn weet ik al dat het anders kan. Niet alleen door mijn eigen burn-out, maar vooral omdat ik die doorbraak bij klanten zie. Elke keer weer. Het groeiende geloof annex overtuiging voor grip op stress: ´Dit lukt mij ook!´.
Hoe ik dat doe en welke inzichten mij daar behulpzaam bij zijn, laat ik je zien en ervaren via de Stressologie methode.
Interesse? Het begint met contact: https://gripopgezondheid.nl/contact/
Lynn Hogendoorn