Een klant vraagt aan de bakker: ´Is dit veilig voor een diabeet?´
De bakker: ´Ja hoor. Alles wat we hier verkopen is volstrekt veilig. Zolang je het maar niet in je mond stopt.´
De diabetesverpleegkundige: ´Je gewicht is helemaal perfect!´, en vervolgt: ´Je hebt alleen een ernstig probleem met je lengte: je bent zo´n 60 cm te kort.´
Ik kan er wel een geintje van maken, maar diabetes type II is dat natuurlijk helemaal niet.
Vroegâh heette dat ouderdomssuiker. Dat klonk mij niet alleen onschuldig in de oren, maar ook als iets van ouderen. Verre toekomst, van later-als-ik-groot-ben. Zoiets.
Oud ben ik nog steeds niet, maar door een jeugdvriend kwam deze ´ouderdomssuiker´ toch wel weer dichterbij.
Iets te dichtbij, naar mijn smaak.
Net voor de kerstdagen kreeg ik namelijk te horen dat een jeugdvriend op Curaçao aan de gevolgen daarvan overleden was.
Inmiddels woon ik al langer in Nederland dan ik op Curaçao gewoond heb. De laatste keer dat ik deze jeugdvriend live zag en sprak dateert al weer van 2009.
En toch was ik dagen van slag door dat bericht.
We hadden contact gehouden via de socials, dus ik wist van zijn diabetes II af. Evenzo dat hij daar al lang mee aan het tobben was. Nog geen jaar geleden had hij een onderbeenamputatie moeten ondergaan.
Diabetes type II is niet iets wat je van de ene op de andere dag ineens hebt. Dat ontwikkel je gaandeweg. Die diabetes II is dan ook geen grap, maar iets bloedserieus.
En nu we het dan toch over dat bloed hebben…
In de basis worden alle soorten koolhydraten afgebroken door je spijsverering tot glucose-eenheden. Zodat die in de bloedbaan opgenomen kunnen worden en vervolgens naar de cellen vervoerd.
Heul lang geleden at je koolhydraten die rechtstreeks aan een boom of struik groeiden, of uit de grond kwamen.
Dat kwam sowieso goed uit, want daarin zaten vooral fytonutriënten. Fyto komt van het Griekse woord ´phytos´, dat plant betekent.
Enfin, dan hebben we het dus over bioactieve stoffen die van nature in planten voorkomen en een positief effect op je gezondheid hebben.
Wat er ook in die soort koolhydraten zat, waren ´essentiële suikers´. Plantaardige vezels. Met de zoete smaak van suikers heeft dat niets te maken. En essentieel betekent hier dat je niet zelf kunt aanmaken.
Maar de dierentuin in de darmen is er verzot op.
En als dank maken ze bijvoorbeeld voor jou de neurotransmitters GABA en serotonine aan. En da´s weer geinig, want daar kom je van tot rust én je kunt ook nog eens goed slapen.
Zie je? De natuur heeft al lang voor Appie Happie altijd al iets in de bonus gedaan.
Terug naar die bloedbaan. Waar die afgebroken glucose-eenheden in terecht kwamen. Vanuit daar gaan die de cellen in. Met hulp van insuline.
Tot zover the basics, die onze stone age-genen nog prima snappen. Van hoe het werkt. Nou ja, werkte dan vooral.
Inmiddels hebben we vele bewerkte vormen van koolhydraten. Die groeien niet zozeer meer aan een boom, struik of onder de grond, maar ´aan´ de voedingsindustrie. Waar de mogelijkheden schier eindeloos zijn. Een science fiction-omgeving.
En nu gaat het langzaamaan scheef lopen.
Ons lijf houdt van balans. En in het geval van de bloedglucosespiegel is er een bepaalde balans, een marge. Waarbinnen die glucosehoeveelheid vooral dient te blijven.
Helaas zorgt het gemiddelde huidige voedingspatroon ervoor dat die glucosespiegel zich continu buiten die marges begeeft.
En is insuline permanent bezig dat weer binnen die marges te krijgen. Want daar is het veilig voor je lijf.
Naast dat je cellen behoorlijk Oost-Indisch doof worden voor die insuline, groeit insuline zelf langzaam maar zeker de burn-out in. Het eerste noemen we ook wel insulineresistentie en het tweede leidt tot een uitgeputte alvleesklier. Ziedaar de definitie van diabetes type II.
Hoe dan ook, insuline is dan niet meer beschikbaar voor hele andere zaken die het eigenlijk moet regelen.
Zo is het bijvoorbeeld bedoeld om in heel veel teams van hormonen of neurotransmitters samen te werken.
Om bijvoorbeeld het effect van de neurotransmitter dopamine te kunnen ervaren. Je weet wel, dat feel good-hormoon dat niet alleen zorgt dat jij je happy voelt, maar ook een beloningsgevoel geeft.
Alleen… als je nou geen insuline beschikbaar hebt, heb je dan nog wat over voor dit soort neuronale geintjes?
Het tij keren is overigens niet zo moeilijk, want er is een magic pill: https://gripopgezondheid.nl/product/100-procent-suikervrij-30-dagen/
Lynn Hogendoorn