´Hoe lang gaat dit nog duren?´
Een vraag die ik echt heel vaak krijg, bij zowel fysieke als mentale stress- en burn-outklachten.
Die vraag wordt mij niet alleen vaak gesteld door degene met die klachten. Maar ook door anderen in de omgeving daarvan. Werkgever, leidinggevende, collega. Net als partner, familielid, vriend of vriendin.
Als ik deze vraag krijg, denk ik altijd: ´Waarom wil je dat weten? Wat symboliseert die lengte?´
Reden genoeg om deze keer aan te geven waarom ik op die vraag geen simpel antwoord heb. Op wat de lengte van herstel met de kwaliteit van dat herstel zelf te maken heeft. En… ik heb straks ook een vraag aan jou.
Als Stressoloog in mijn bedrijf Grip op gezondheid help ik immers ondernemers, of ze nu zzp’ers zijn of niet, bij zakelijke stress- & burn-outpreventie. Dankzij de Stressologie methode.
Het is uiteraard niet erg verwonderlijk dat ik die vraag regelmatig krijg: hoe lang gaat dit nog duren? Of eigenlijk: hoe snel ben ik hersteld? Zodat ik weer aan het werk kan. Maar ook: zodat ik weer fit ben en veerkracht heb. Om weer 100% mezelf te zijn, te doen wat ik wil en hoe ik dat wil.
Vaak wordt er gezegd: het moet zo snel mogelijk. Maar hoe snel is snel? Best logisch dus dat die vraag vaak wordt gesteld.
Helaas heb ik geen pasklaar antwoord voor je.
Ondernemers en werknemers die een burn-out oplopen in Nederland zijn gemiddeld 242 dagen (8 maanden) uit de roulatie, wijzen de laatste cijfers uit.
Maar de lengte van herstel, zegt eigenlijk niet veel over de kwaliteit van dat herstel. En kwaliteit gaat er niet alleen over dat je je stressbestendigheid weer weet te verhogen, maar ook dat je die weet te behouden.
Daarmee voorkom je een tweede of zelfs derde burn-out, waarvoor sommige ondernemers en werknemers bij mij mee terecht komen…
- Bepalend bij dat herstelproces is dat iedere persoon een unieke set is van fysiologisch ´materiaal´, of ´vingerafdruk´. De een hersteld nu eenmaal wat vlotter dan de ander. Net zoals de een bruine ogen heeft en een ander blauwe.
- Ook bepalend is wáár iemand op de stressladder staat, voordat een hersteltraject ingezet wordt. Herstellen van relatief milde stressklachten gaat immers heel wat vlotter dan van een uitputtingsstoornis als een full blown burn-out.
Ergo, herstel is een proces waar je doorheen gaat. Bij de Stressologie methode is dat in tijd al verkort van 8 naar zo´n 3 maanden. In 4 stappen. Er wordt heel moeilijk over gedaan, maar in de basis is het eigenlijk heel simpel. Sommige dingen zijn niet moeilijker dan vogels tellen in een volière.
Maar nu jij.
Wat doe jij om stress, of de overtreffende trap daarvan: burn-out, te voorkomen?
En mocht je al onder stress gebukt gaan, wéét je dan waar je op de stressladder staat?
Hoe sneller je dát weet, des te eerder je herstel kunt inzetten. Blijf er niet naar gokken, maar test het. Doe de basic stress scan. Die geeft je alvast een eerste vingerwijzing: https://gripopgezondheid.nl/product/half-uurtje-gesprek/
Wie weet, tot binnenkort.
Ciao!
Lynn Hogendoorn