Elke jaar gaat meneer Grip wel zweefvliegen in de Franse Alpen. En ik ga dan wel even mee omdat Frankrijk natuurlijk zo´n beroerd land is om te verblijven… (geintje)
Kan ik eindelijk ook eens rustig werken aan een aantal blogs, een e-book of whitepaper en wat dies meer zij.
Meneer Grip heeft zo´n ruime 15 jaar geleden een vliegveld gevonden tussen Gap en Sisteron in de Franse Alpen waar het adagium meer ´no rules´ is. Voor sommige vliegers nogal aantrekkelijk, omdat het in de luchtvaart nogal aan elkaar hangt van wetten, regels en overige verplichtingen.
Dat is overigens geen overbodige luxe in het kader van ´safety first´. Er is immers geen vluchtstrook in de lucht waar je zo´n zweefvliegkist even kunt parkeren. Maar je kunt het ook overdrijven. En op sommige plekken is de bureaucratie ook in Frankrijk verheven tot kunst.
Ene Klaus Ohlmann is ooit begonnen les te geven vanaf dit vliegveldje. Als je niks met zweefvliegen hebt, zal de naam je weinig zeggen. Maar hier is de beste man inmiddels een legende. Wereldwijd. As we speak, is hij daar ook nog een boek over aan het schrijven. Ook een legende heeft niet het eeuwige leven.
Enniewees, legendarisch werd hij door zijn recordvluchten zowel qua afstand als vlieguren in bijvoorbeeld Argentinië en de Himalaya. Zodat hij nu een kei is in dat zweefvliegen. Voor de kenners: hij heeft ook een specialisatie in ´golfvliegen´. Dat zou je een techniek kunnen noemen, maar het is uiteraard complexer dan dat. Complete weersystemen ´lezen´ is niet zo maar iedereen gegeven.
Elk jaar dat ik hier ben hoor ik echter wel een verhaal uit de beginperiode van deze Klaus. En dan vooral natuurlijk dat dat allemaal niet zo briljant ging. En dat is zacht uitgedrukt. Sterker nog, achteraf is het verbazingwekkend dat hij het überhaupt overleefd heeft… Maar als je de tijd van leven én oefenen hebt, kun je echt heel goed worden in iets.
Maar waarom vertel ik dit nu? Wat heeft dit nou met stress te maken?
Allereerst omdat het met ons mens-zijn te maken heeft. We zijn allemaal ´gewired´ voor stress, met goede reden overigens. We zijn immers geprogrammeerd om te overleven.
Voorts krijgen we ook allemaal met stress maken, in meer of mindere mate. Tegelijk hebben we een gekke kijk op stress. En we verstaan er ook bijna allemaal wat anders onder.
Hoewel we er dus allemaal mee te maken krijgen, hebben we niet echt een gezamenlijke definitie van wat stress nou is. Laat staan als dit fenomeen langer aanhoudt en het daarmee chronische stress wordt…
Da´s toch gek?
Hoe en waar kun je dan meekrijgen hoe daarmee te dealen? Hoe kun je dan goed worden in stressmanagement? Al zou je er maar half zo goed in worden als die Klaus Ohlmann dat op het gebied van zweefvliegen is…
Want er is veel te winnen.
En zo mogelijk nog meer te besparen.
Aan kosten.
En aan leed.
Maar stressgerelateerde klachten is niet alleen een verantwoordelijkheid van de werkgever. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Dus ook van de werknemers. Waarbij je als werkgever wel aan veel meer knoppen kunt draaien. Noblesse oblige. En daarom in the lead bent.
Dat in the lead zijn kan beginnen met een inzicht-talk. Zodat de héle organisatie slimmer wordt in stressmanagement.
Meer weten over het ontwikkelen van stressbewustzijn in de organisatie? Dat kan al in één masterclass: https://gripopgezondheid.nl/contact/.
Maar voel je uiteraard niet verplicht.
Lynn Hogendoorn
#persoonlijkeontwikkeling
#letsconnect
#gripopgelukshormonen