Of je nou fan van Lubach bent of niet, af en toe kaart hij iets aan wat viraal gaat. Zo ook afgelopen week. Met een item over coaches. Niet alleen dat het er in Nederland veel te veel zijn, een dikke 80.000, maar ook dat de kwaliteit nogal te wensen overlaat. ´Hoe lang duurt die opleiding?´, zei Lubach bij een voorbeeld dat in beeld komt van een opleider, ´3 dagen?!´
Uiteraard verlies ik niet uit het oog waar mensen vandaan komen. Zo ook Lubach. Dus ik realiseer mij dat het satire is. Met een kern van waarheid. Want er zijn héél veel coaches in Nederland. Met verwarrende namen als ´paardencoaching´ en ´wandelcoaching´. In het eerste geval was Lubach er oprecht van overtuigd dat je dan dus paarden coacht, net als in het tweede voorbeeld dat je mensen beter leert wandelen. Methodiek verwarren met resultaat. Op dat punt heeft Lubach volkomen gelijk.
Satire of niet, het raakte mij natuurlijk ook. Als stressoloog ben ik ook coach en ik maak zelf ook gebruik van business coaches.
Omdat ik zelf uit het bedrijfsleven kom, gaat het mij altijd om resultaat. Tegelijk, Lubach heeft de luxe dat hij in zijn programma heerlijk ongenuanceerd kan zijn. Reden waarom ik precies dat mistte.
De markt is sowieso knap vol. Ook in mijn branche, businesscoaching. Meer dan ooit komt het juist aan op kwaliteit (geef ik Lubach ook gelijk in) en meetbare resultaten halen. Diploma´s halen is één ding, maar juist door dat meten kan ik mij onderscheiden. Want het draait niet om mij, maar om de klant die naar tevredenheid een oplossing krijgt.
Regelmatig krijg ik eerst mensen aan de lijn waarbij het huilen hen nader staat dan het lachen. Omdat ze zich afvragen of die rollercoaster aan stressgerelateerde klachten ooit nog over gaat. Als ik zeg dat het niet aan hen ligt, dan breken mensen.
En dat terwijl ik helemaal niet van psychologische of holistische aanpak ben. Reden, denk ik, dat mensen juist bij mij aankloppen omdat hen dat aanspreekt.
Ik ben ook wel een beetje tegendraads. Veel werknemers of ondernemers worden door Arbo-, bedrijfs- of huisarts naar de psycholoog verwezen. Onnodig in mijn optiek, omdat stress niet psychisch is, maar een lichamelijke reactie op (mogelijk) gevaar. Dat ook nog eens lichamelijk meetbaar is.
En alhoewel stressgerelateerde klachten niet direct een psychische oorzaak hebben, wil dat niet zeggen dat het geen psychische gevolgen kan hebben. Natuurlijk wordt je angstig en depressief als je tot weinig in staat bent. Vooralsnog plaats ik mij echter nog op het standpunt dat dat door de chronische stress komt. Voor veel klanten is het dan ook een opluchting als ik aangeef dat we een (mogelijke) depressie even parkeren. Het is soms lastig de dingen te duiden.
Helaas zoeken veel mensen met stressgerelateerde klachten de oorzaak van hun lijden bij zichzelf. Ook weer nodeloos en nutteloos schuldgevoel, in mijn optiek. En de eerder aangehaalde ´holistische stresszorg´ maakt het probleem mijns inziens onnodig complex en legt te veel de verantwoordelijkheid bij degene die stressgerelateerde klachten ervaart.
Maar weinig mensen zoeken bewust stress op. Dan is het advies je daarvan te ontdoen niet erg bruikbaar.
Mensen praten elkaar ook van alles aan over stress. In veel online groepen en community´s over stress kom ik goedbedoelde adviezen tegen, bijvoorbeeld qua voeding. Voor je het weet ben je tijden zoet en zoek met dingen uitproberen die niet werken.
Bij stress denken mensen ook vaak dat er toch weinig aan te doen is. Een beetje de categorie dat je nu eenmaal een stresskip bent. Of stresshaan. En na de nodige rust het wel weer minder wordt.
Maar die onderbehandeling berokkent de maatschappij veel schade. Veel van mijn klanten melden zich vaker ziek of werken nauwelijks op halve kracht.
Wilmar Schaufeli (hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie) bracht al eerder in kaart dat 1,2 miljoen mensen met klachten van stress en burn-out dus ook wel iets zeggen: het zijn de kanariepietjes in de kolenmijn.
Cijfers over van wat stressgerelateerde klachten Nederland kost aan verzuim lopen uiteen. Maar dat ze de 3 miljard overschrijden lijkt nog een onderschatting.
Tegelijk, eindeloos geld in de zorg achteraf stoppen, is geen haalbare oplossing.
Toch is er aan de voorkant veel meer te doen dan nu nog het geval is.
Alleen, in Nederland hebben we het niet zo op preventie. En je zou kunnen zeggen dat als we de vrijblijvendheid rondom preventie niet wegnemen, dat we dan de volksgezondheid laten bepalen door het bedrijfsleven. Deze stelling heeft Nicholas Freudenberg stevig onderbouwd in zijn boek ´Legaal maar fataal´.
Volgens mij ligt hier alsnog een winstpakker. Preventie. Ook al is dat niet sexy.
Dus wat dacht je er van? Neem je zelf weer de regie voor je eigen gezondheid? Contact mij dan voor een eerste, gratis stress- en bloedvatenmeting. In nog geen 1,5 minuut meet de SmartPulse het volgende:
- De gemiddelde hartslag en het verloop van de hartslag.
- Lichamelijke stress en mentale stress.
- De balans binnen het zenuwstelsel tussen de parasympaticus (verantwoordelijk voor herstel) en het sympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor actie).
- De stress-score en stressbestendigheid.
- De elasticiteit van de grote arteriën, vaten en haarvatennetwerk.
- De arteriële gezondheidsanalyse en alvast een algemeen advies.
Meet you there? https://gripopgezondheid.nl/agenda/
Lynn Hogendoorn
Bronnen
nrc.nl
evenwijs.nl