Het deed mij denken aan de reclameleuze destijds van Slankie smeerkaas: ´Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af´.
Dat was nog in de tijd dat ik onbewust in sprookjes geloofde. Dat je van kaas slank kon worden.
Het klonk goed. En op zich natuurlijk een waarheid als een koe van Slankie. Een vrij letterlijke koe, aangezien dit over kaas ging.
Het was ook de tijd dat ik de ballen verstand had van stress.
En dat terwijl ik er relatief jong in mijn leven al mee te maken kreeg. Mijn moeder belandde destijds in een postnatale depressie. Met als gevolg dat er te veel al op mijn te jonge schouders terecht kwam.
Ik wist niet beter. Überhaupt geen idee dat dat chronische stress heette.
Of ik het mij nou wel of niet bewust was, chronische stress gaat iets doen. Dat is dan meestal ook het moment van die beginnende bewustwording.
Want ik had al een tijdje vage, diverse klachten. Maar och, inmiddels was ´Stress´ een trouwe metgezel en mijn middle name. ´Lynn Stress, aangenaam.´
In de basis is stress niet slecht. Of ingewikkeld. En het is ook van alle tijden.
Ons systeem is nu eenmaal ingericht voor het kunnen hanteren van acute stress situaties. Datzelfde systeem is dus niet zozeer ingericht voor chronische stress situaties.
In die chronische stress zit echter een kip-ei ding.
Want het kan natuurlijk zijn dat een leeuw voortdurend achter je aan zit.
Maar het kan ook zijn dat je één keer door een leeuw bent achterna gezeten, en dat je vervolgens de stressreactie niet kan afschakelen.
Dan gaat er in jouw lichaam ook een proces draaien dat chronisch de stress-assen aanzet. Dus jouw lijf ´denkt´ dan nog steeds dat er nog een leeuw achter je aan blijft zitten, omdat de reactie niet afgezet is.
Stress an sich is al een ruim en rekbaar begrip is. Want wat voor de ene al een stresserend event is, is dat voor een ander helemaal niet.
Nu zijn er een aantal zaken van belang voor het kunnen afschakelen van de stressrespons.
Denk adaptogene capaciteit, glutamaat- en cortisol gevoeligheid, maar ook een cannabinoïden- en een endorfine respons.
Geen stress, hoef je allemaal niet te onthouden. Dat heb ik al voor je gedaan. Da´s toch weer mooi meegenomen, nietwaar.
Je hebt ze wel allemaal nodig om, vanuit je lijf bezien, uit de stressreactie te komen.
Nou zijn er heul veul stress gerelateerde klachten. Dus eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de klachten die wij kennen als Westerse ziektebeelden, bijna allemaal te wijten zijn of in ieder geval terug te koppelen aan een chronische stress situatie.
En zoals ik al schreef, chronische stress hoeft niet per definitie te betekenen dat je chronisch achterna gezeten wordt.
Want je kan ook zelf een ´leeuw´ creëren. Je kan jezelf ook op blijven winden over iets waar je mogelijk geen verandering in kan aanbrengen. Ook dan heeft jouw systeem een voortdurende input van een ´leeuw´.
En de klachten die je daar dan van kan krijgen zijn heel divers. Het internet staat vol met dat soort lange lijstjes. Maar om toch wat voorbeelden te noemen…
Overgewicht. Kan een gevolg zijn van een chronische stressrespons. Maar ook fybromyalgie. Of osteoporose. Of AD(H)D.
Depressie, dat is zeker het gevolg van een chronische stress situatie. Nu kun je er natuurlijk over discussiëren of dat te maken heeft met een daadwerkelijke stressor of een pathogene stressor. Dus wat dat de reden van die chronische stress is. Maar dat ziektebeeld is heel duidelijk.
Zoals gezegd, de lijst is eindeloos. Dus ook immuunstoornissen vallen hieronder. Want bij een chronische stress situatie, ga je wel je immuunsysteem gebruiken, maar het niet optimaliseren. Dus op een zeker moment krijg je een wat uitgekleed immuunsysteem. En daar kan je dan een heleboel immuun gerelateerde klachten onder hangen, zoals allergieën of auto-immuun processen.
Denk ook aan spijsverteringsklachten. Obstipatie, diarree, chronische ontstekingen in de darm.
Kortom, je kunt dus een scala aan klachten opsommen die terug te voeren zijn tot chronische stress.
Dus die chronische stress, da´s echt wel een dingetje.
Was het maar zo eenvoudig dat je direct kunt voelen wat chronische stress doet.
Daarom gaan we eerst meten of je een ´chronische leeuw doet´. En afhankelijk van die testuitslagen kun je dan heel gericht die langdurige stress afschakelen.
Ik begon met je stress-assen niet ´aan´ zetten, ook betekent dat je ze niet hoeft ´uit´ te zetten. Stress voorkomen zal echter niet altijd gaan. Die stressreactie weer af kunnen schakelen, is dan waar het om draait.
Want de ´aan´ is zo gedaan, maar de ´uit´… that´s the million dollar question. In een paar eenvoudige stappen weet ook jij hoe je dat lifetime doet. Meer weten? https://gripopgezondheid.nl/product/consultcall-van-een-uur/
Lynn Hogendoorn