Veel werkgevers denken dat ze nooit met langdurig, stressgerelateerd ziekteverzuim te maken zullen krijgen.
De mens blijkt slecht toegerust voor een dreiging die zich langzaam voltrekt, complex is en zich niet manifesteert als een duidelijk te onderscheiden tegenstander.
Zo ook dit ‘stressverzuim’ voor werkgevers.
Want ze kennen hun pappenheimers wel. Of ze claimen dat hun medewerkers hen altijd alles vertellen en als het dan een keer misgaat (wat volgens hen echt never nooit gebeurt), dan fiksen ze het wel zelf.
Klinkt herkenbaar?
Wrong.
Dit is misschien een beetje in your face, maar het is wat is.
Want even voor alle duidelijkheid… Wat ik na zo’n 10 jaar werken met klanten kan en durf te stellen is dat élke werkgever een keer met langdurig stressverzuim te maken krijgt.
Elke. Werkgever.
Zonder. Uitzondering.
Kwestie. Van. Tijd.
En als het mis gaat, gaat het meestal niet een beetje, maar heel erg mis.
Nog altijd spreek ik Hrm’ers en ondernemers waar de stressgerelateerde verzuimdossiers met duizenden euro’s schade de bocht uit vlogen.
Werk je voor niet zo’n groot bedrijf, dan kan dat zomaar tot faillissement leiden. Werk je voor een groot bedrijf dan heb je misschien niet één, maar veel meer van dit soort hoofdpijndossiers.
Dat staat ook garant voor veel meer stress als HR-professional of ondernemer dan goed voor je is, zeker als jij zo iemand bent die beweerde z’n zaakjes op orde te hebben.
Je kunt dus maar beter preventief te werk gaan, dan achter de feiten aanhobbelen wanneer het zover is. Maar hoe weet je nou wat het voorkomen van verzuim je oplevert? Enkele voorbeelden.
Cijfers van onder meer A.S.R. laten zien dat voorkomen van verzuim je direct een verlaging van je kosten oplevert. Een afwezige werknemer kost je gemiddeld € 250,- per dag.
Voorkomen van verzuim betekent bovendien een toename van de productiviteit. En dus een beter rendement voor je onderneming.
Stabiliteit in je bedrijf is ook een groot goed. Minder uitval betekent minder onzekerheid en onwenselijke wisselingen in je personele bezetting. En minder onrust en belasting voor degenen die de taken moeten opvangen. Zeker langdurige uitval van iemand met een sleutelpositie kan verstrekkende gevolgen hebben voor de continuïteit van je productie of dienstverlening.
Preventief verzuimbeleid is ook beleid.
En preventie van chronische stress is eenvoudiger dan je nog denkt: https://gripopgezondheid.nl/contact/
Lynn Hogendoorn
#persoonlijkeontwikkeling
#letsconnect
#gripopgelukshormonen