Gekke vraag misschien, ooit zo zout gedronken, als het spreekwoord gaat over eten.
Bear with me.
Op de Nederlandse Antillen, waar ik opgroeide, was er weinig anders dan zand, zee en zon. Met een heerlijke noordoostpassaat, buiten het orkaanseizoen. Bij een gemiddelde temperatuur van zo´n 30 graden op de Antillen, wíl je niet zonder die noordoostpassaat.
Maar ik dwaal af. Of juister: ik zit daar al weer in gedachten.
Soms probeerde je eens iets nieuws uit in, op of door al dat zeewater. Achterover duiken, salto op de skischans, zwemwedstrijd van Barbara Beach naar Brakkeput. Enfin, zo kreeg ik dus weleens een bak zeewater binnen in een onbewaakt moment.
Op z´n zachtst gezegd weinig smakelijk. En ik hield ook nog de rest van de dag een enorme dorst. Kwaad kon het niet, maar lekker was anders.
Toch waarschuwen onder andere het Voedingscentrum en de Consumentenbond al jaren onnodig voor het gebruik van zout. Het toevoegen van zout aan maaltijden of water zou niet nodig zijn. En de gezondheid alleen maar ernstig schaden. Volgens een nieuwe studie in The Lancet blijkt het omgekeerde waar: juist een tekort aan zout kan de gezondheid schaden.
Hoe kan dat nou?
Dr. David Brownstein, schrijver van ´Salt your way to heatlh´ zegt:
´Mijn patiënten kijken me altijd vragend aan wanner ik hun vertel dat ze meer zout moeten nemen. Je moet weten dat ik bij bijna iedere patiënt, die me ooit heeft geconsulteerd, het zoutgehalte heb gemeten. Op basis van mijn ervaring is duidelijk gebleken dat de meeste patiënten niet genoeg zout gebruiken.
Ik weet dat je nu denkt dat je deze laatste zin verkeerd hebt gelezen.
We zijn geconditioneerd om te denken dat we minder zout dienen te eten. De huidige machthebbers vaardigen regelmatig decreten uit waarin wordt beweerd dat we minder zout zouden moeten eten om gezonder te worden en om minder vaak een hoge bloeddruk te hebben.
Deze laatste bewering is echter niet waar.
Minder zout eten zal je niet gezonder maken en je risico op hoge bloeddruk niet verlagen. Ik schrijf al meer dan vijftien jaar over het belang van zout. Zout is het tweede belangrijkste bestanddeel van ons lichaam, direct na water.
We hebben voldoende hoeveelheden goed zout nodig in onze voeding om honderden verschillende biochemische reacties uit te voeren.
Veroorzaakt zout problemen met de bloeddruk? De grote meerderheid van de mensen ziet, wanneer ze minder zout eten, geen merkbare verlaging van de bloeddruk. In mijn zoutboek citeer ik veel onderzoeken, die de dwaling van het verminderen van de zoutopname om de bloeddruk te verlagen, aantonen.
Er zijn een paar mensen die gevoelig zijn voor zout, maar dat zijn er maar zeer weinig日本藤素
.
In de conventionele geneeskunde bestaat zout uit twee ionen: natrium en chloride. Geraffineerd zout bestaat dus voor 99% uit natrium en chloride met daarnaast giftige toevoegingen, zoals ferrocyanide een aluminium.
Ongeraffineerd Keltisch zeezout is een betere keuze van zout, omdat het essentiële mineralen bevat, die in de geraffineerde zoutproducten afwezig zijn.´
Goed zout is dus ongeraffineerd zout.
Natrium is een essentiële voedingsstof, die het lichaam nodig heeft voor het creëren van kanalen voor de prikkeloverdracht van zenuwen. Van een uitgedroogd hersenpannetje, moet je geen al te hoge verwachtingen meer hebben.
Je lijf heeft ook wat natrium nodig om vloeistoffen en de bloeddruk te reguleren. Zo stijgt de bloeddruk als het bloedvolume te laag wordt en omgekeerd. Het gaat ook nu weer om die bovenkamer. Die moet goed doorbloed blijven, wil je wat aan die grijze cellen hebben.
Ook is natrium ook van belang om zenuwen en spieren letterlijk gladjes te laten functioneren. Want natrium is ook een energiedrager. Zo is het ook verantwoordelijk voor het via het zenuwstelsel versturen van boodschappen naar de spieren, zodat die op hun beurt weer op commando bewegen.
Zout is ook een sterke ´anti-stress´-stof voor het lichaam. Net zoals het essentieel is voor het in stand houden van de niveaus van serotonine en melatonine in de hersenen.
En in de vorm van natriumbicarbonaat heeft het ´t vermogen om de alkaliniteit in een tijd van dagen te beïnvloeden, waar anders via voeding weken of zelfs maanden voor nodig zouden zijn. Bicarbonaten zijn de alkalische buffers, die zuur neutraliseren, wat de verwijdering van het zure afval uit het lijf tot gevolg heeft. Een goedkopere ontzuurder dan natriumbicarbonaat ken ik niet.
Het advies van het Voedingscentrum over zout lijkt eerder een voorbeeld van detail-denken. Het gaat immers voorbij aan het geheel. Zo waarschuwt het dan wel voor zout, maar niet voor bewerkte voedingsmiddelen. Lijkt mij reden genoeg hun advies met een korreltje Keltisch zeezout te nemen.
Salt anyone?
https://gripopgezondheid.nl/wp-content/uploads/GRIP-Flyer-WATER.pdf
Lynn Hogendoorn