´Ik lust geen groente.´
´Je weet maar nooit. Het is vast ergens goed voor.´
´Die merken zijn mij veel te duur. Die van ’t Kruidvat zijn ook prima.´
Zo maar een greep uit de opmerkingen die ik vaak over suppletie krijg. Op mijn vraag of ze die gebruiken.
Ik vraag ook vaak nog of ze mij een foto kunnen sturen van de suppletie die ze dan in huis hebben.
Vrijwel zonder uitzondering krijg ik dan een behoorlijk hoeveelheid potjes suppletie te zien van bekende huismerken. Het is natuurlijk niet voor niets zo lekker goedkoop.
De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo zou ervan watertanden.
Als ik dan vraag waar dat allemaal voor dient, kan ik meestal een speld horen vallen. Met uiteindelijk stotterende reacties als: ´Ik heb het ergens gelezen.´ Of: ´Een vriend kwam met de tip.´
We kennen Marie Kondo vooral om de gevleugelde uitspraak: ´Does it spark joy?´
Misschien mag dat voor je portemonnee zo zijn met die huismerk-suppletie, je lijf ´denkt´ daar anders over.
Bij de meeste zie ik zink in het assortiment staan. De goedkoopste vorm voor een fabrikant is zinkoxide. Waar ze dakgoten van maken. Dat is geen vorm die ons lijf kan opnemen.
Ook magnesium kom ik regelmatig tegen. Meestal eveneens een oxide-vorm, maar sowieso in een vorm van tablet of capsule die je moet slikken. Terwijl je magnesium 9 van de 10 keer beter opneemt via de huid.
Een Multi belooft veel, maar van alles wat jou nodig hebt zit er maar ieniemienie in. Anders zou het ook niet meer in een capsule passen. Méér zegt dus maar bar weinig over béter.
Pyridoxine HCL is vitamine B6. Althans: de inactieve vorm. Dat moet onder andere door de lever nog omgeprutst worden tot een actieve vorm. Dát procesje gaat maar al te vaak niet goed, waardoor je er helaas niks aan hebt.
Ondertussen laten ´lekker goedkoop´ pillenboeren je graag geloven dat je goed bezig bent.
Natuurlijk, ik snap het: een fabrikanten is geen sociale werkplaats. Aandeelhouders moeten tevreden gehouden worden, dus voorop staat keiharde knaken verdienen.
Dat vertaald zich vervolgens in een heel klein beetje van de werkzame stof en de rest vooral vul- en hulpstoffen. Vaak nog de synthetisch állergoedkoopste. Daarmee kunnen fabrikanten het product én goedkoop op de markt brengen én er toch nog winst op maken.
Punt is: jij hebt er niks aan.
Je bent zelfs duurder uit met die het-is-zo-lekker-goedkoop-potjes. Simpelweg omdat er te weinig in zit waar je wat aan hebt, maar wèl te veel meuk waar je je lijf mee opzadelt om dát weer af te breken. Geen win-win voor jouw portemonnee en lijf, maar weggegooid geld.
Er zijn ook fabrikanten die het anders doen. Die stellen de werkzame stof voorop. En daar betaal je inderdaad voor. Maar dan hèb je ook wat.
In de loop der jaren heb ik uitgevogeld wat de beste resultaten heeft. Zeker als het gaat om fysieke stressreacties.
Zelf ben ik om uit m´n burn-out te komen op zoek gegaan naar een suppletiepakket dat werkt.
Want áls ik dan iets slikte of smeerde terwijl ik te moe was om een deuk in een pakje boter te slaan, dan wilde ik minstens dat het zou werken. Doordat m´n klachten minimaal voor de helft afnamen.
Die basis aan stresstesten en -suppletie heb ik gevonden, en inmiddels heb ik daar velen mee geholpen de afgelopen jaren.
Plus nog wat specifieke geconcentreerde voedingsstoffen, afhankelijk van testresultaten.
Ik waarschuw je van tevoren: weet dat je je hierdoor én beter gaat voelen, én dat gezondheid daardoor ook weer ´gewoon´ wordt.
Geen gangbare blabla-producten waarmee je maar moet zien of wat het doet.
Wat ik je adviseer, heeft zich al bewezen.
Een aanzet kan al in een half uurtje: https://gripopgezondheid.nl/product/half-uurtje-gesprek/
Lynn Hogendoorn