HR wordt meestal niet gezien als erg seckszie. Verzuim zo mogelijk nog minder.
En hoewel ik persoonlijk geen HR-medewerker of -manager ben, krijg ik ze wel regelmatig te spreken. Doordat het verzuim blijft stijgen vanwege stress gerelateerde klachten.
En die lijn is nog steeds stijgend sinds het thuiswerken. Dat thuiswerken trekt immers nog altijd een enorme wissel op het welzijn van medewerkers.
Zodoende kwam ik ook in aanraking met het boek ́HR met ballen ́ van Bob Zeegers.
Die naam kende ik al van een van de trainingen van Aartjan van Erkel, in dit geval Epic E-mail Copywriting, dus ik kende Bob´s schrijfstijl al een beetje.
Zo wist ik ook al dat Bob wars is van ´Hoe het heurt…´ in de HR-branch. En daar dan ook geen concessies aan doet. Of zoals Bob het tegen Aartjan verwoordde: ́…veel non-fictie boeken lezen als een telefoonboek of een boek over academische wiskunde, waar je geen reet van begrijpt. Je moet elke zin 3 keer lezen. Moet ik dit allemaal onthouden? En dat heb je dan al op bladzijde 3 hè? ́
Voor mij allemaal voldoende redenen om het boek aan te schaffen. En het in no time uit te hebben. In dit geval geen ´feel good movie´, maar een ´feel good book´. Hilarisch, herkenbaar en leerzaam tegelijk.
Oh ja, en praktisch.
Dûh.
Alles komt voor de gemiddelde HR-strijder, zoals Bob het noemt, in het boek wel aan bod.
Zo ook ´seckszie verzuimbeleid´. Lang niet zo seckszie uiteraard als de catsuits van de dames in de TT van Assen of de Formule 1 races, maar het is wel een onderwerp waar je als MKB-werkgever gewoon van moet weten. Want met verzuim krijg je vroeg of laat te maken.
Gemiddeld genomen hebben zelfs hele kleine organisaties eens in de vijf jaar een (complex) verzuimdossier.
Ergo, stel je hebt een mkb-bedrijf met vijf medewerkers en iemand wordt een jaar ziek. Dan stijgen je kosten sowieso met 20 procent. Als werkgever betaal je namelijk tot maximaal twee jaar het loon door van een zieke medewerker. Tel uit je winst als je dit weet te voorkomen. Dus dat je er niet financieel aan onderdoor gaat. Daar wordt het meteen een stuk secksziër van, toch?
Toch moeten we het niet overdrijven, geeft ook Zeegers aan. Bij veel organisaties wordt te veel gedacht in kosten in plaats van in opbrengsten. En Bob ́s daarbij behorende credo is dan ook: ́De verzuimschade als je het niet goed regelt, is gemiddeld het tienvoudige van de kosten die je maakt om die die schade te voorkomen. ́
Gemiddeld.
Dus vaker veel meer dan dat tienvoudige.
Bij verzuim gaat het dus niet alleen maar om de out-of-pocket kosten, maar ook om gederfde omzet. Juist die gederfde omzet is een veelvoud van de verzuimkosten…
Ik schreef al eerder over het Chinees principe van preventie afgelopen zomer. Ook Bob kaart de wederopstanding van de Chinese dokter aan. Een arts in het oude China werd immers betaald zolang zijn patiënten gezond waren. Hoe gezonder, hoe meer verdiensten.
Is het niet de crux om weer te gaan denken als een Chinese dokter? Dan draait het voortaan in jouw bedrijf ook om het voorkomen van uitval. De ondertitel van ́HR met ballen ́ is immers niet voor niets: ́doei personeelskosten, hallo menselijk kapitaal ́.
En dat menselijk kapitaal… daar mogen we best zorgvuldiger mee omgaan. Op mijn eigen vakgebied doe ik dat door stress óm te draaien. Want stress is het probleem niet (maar iets anders).
Uiteraard trekt Zeegers het in zijn boek allemaal breder in dan ́slechts ́ verzuim, onder meer door Duurzame Inzetbaarheid. HR-brede onderwerpen dus.
Kortom, ik zeg: doen dat boek als je ook maar iets met HR of personeel van doen hebt.
Desnoods via de Sint.
Of de kerstman.
Lynn Hogendoorn
#persoonlijkeontwikkeling
#gripopgelukshormonen
#letsconnect