Bij bedrijven waar ik kom, hoor ik maar al te vaak verzuchten:
́We hebben een heel arsenaal aan maatregelen… en tóch loopt ons ziekteverzuim op. ́
Of: ´We realiseren ons terdege dat chronische stress niet goed is.´
Of: ´We weten dat in onze organisatie werkdruk een probleem is.´
Of erger nog: ´We zijn net bezig een groot anti-stress programma uit te rollen om de stress binnen ons bedrijf te verminderen!´
Er klinkt op z´n minst ook nog enige trots in door.
Hoe lovenswaardig ook, het zijn allemaal strategieën die logisch lijken, maar de boel eerder verergeren.
In de zin van dat het zelfs vaak leidt tot minder productiviteit, meer werkdruk en meer verzuim.
Alleen al omdat het aanbieden van een scala aan interventies aan werknemers die overbelast aan het raken zijn, weliswaar een strategie is… maar niet een waarmee je iets voorkomt. Het laten kiezen is geen erg effectieve strategie. Dat is helaas de oplossing in de verkeerde hoek zoeken.
Daarnaast hoor ik veel dat medewerkers bij veel organisaties het belangrijkste kapitaal zijn dat ze bezitten.
Dat strookt echter weinig met wat ik nog veel meer zie: dat in veel bedrijven het management omzet en winst steeds weer belangrijker vindt dan investeren in medewerkers. Waarom wordt personeel door het gemiddelde MT dan toch nog alleen maar gezien als kostenpost?
Dat is ook best gek als je bedenkt dat medewerkers hét energiekapitaal zijn in bedrijven. Kortom, het enorme kapitaal dat bedrijven op de werkvloer hebben dat energie heet.
Dan zou je denken dat het toch duidelijk is dat we een andere kant op moeten?!
Door dus bijvoorbeeld dat energiekapitaal van medewerkers zorgvuldiger te (gaan) monitoren. En tegelijkertijd zorgen dat ook die energie-bevoorrading beter plaatsvindt.
Ook werknemers hebben natuurlijk zorg te dragen voor de eigen energievoorraad. Alleen al daarom is het voor werknemers zelf belangrijk inzicht te krijgen in hoe zijzelf slimmer worden in het omgaan met stress. Door het bewustzijn dat stress he-le-maal niet het probleem is, maar iets anders.
Maar door een ´old skool´ kijk op stress, ligt de focus nog altijd op bestrijding van ziekteverzuim. Wat nou als we ons vizier richten op datgene wat ziekteverzuim voor 90% veroorzaakt?
Ook Timo Hans van Physis Academy stelt dat we met z´n allen zeggen meer te weten over stress dan ooit. Tóch stijgt het aantal burn-out- en stressgerelateerde klachten…
Waar is het wachten dan nog op?!
Of zit het ´m meer in niet weten hóe? En dat het daarom dan maar niet effectief gebeurt?
Als je de switch maakt van kiezen voor DNA in organisaties in plaats van alleen op MBA, dan is ook meteen helder dat stress niet weg te denken is bij mensen. We zijn ervoor gewired. Stress is slechts een reactie van ons lijf en ons brein op mogelijk gevaar. Het geeft juist bákken energie, verhoogt alertheid en maakt veel sneller bewegen mogelijk. Stress is gewoon super! So, what´s not to like?
Dus stress verlagen?
Meer ontspanning?
Nope.
Ga stress andersom doen: maak medewerkers béter in stressmanagement. Slimmer. Daarmee worden organisaties stressbestendiger.
Dat kan beginnen met een onalledaagse online masterclass voor je medewerkers.
Mailen met mij daarover? Dat kan met een reply op deze mail of via info@gripopgezondheid.nl
Lynn Hogendoorn
#persoonlijkeontwikkeling
#gripopgelukshormonen
#letsconnect