Zo richting kerst zag ik mijn burn-out radicaal in de ogen. Belangrijk detail is dat de mijne niet ontstond door privéproblemen. Mijn burn-out werd geboren uit jarenlang te veel en te hard werken. In mijn hoofd vond ik dat ik dat heel best deed, dat harde werken. Immers, ik lag steeds voor 24.00 uur in bed en mijn ging wekker om 5.30 uur. Napoleon sliep naar verluidt een paar uur per nacht. Net zoals Winston Churchill, Thomas Edison, Bill Clinton en Madonna. Grootse daden vragen nog geen lange nachtrust. En hebben onze Hollandse boeren niet ongeveer hetzelfde werk-slaapritme? Maar het lichaam is intelligenter dan het brein, en mijn lijf zei: ´Bekijk ´t maar. Het is mooi geweest. Ik neem nu écht ontslag. Per direct.´
Zo begin ik het voorwoord van mijn boek ´De kleur van gevaar´.
Ik vond ook oprecht dat ik geen probleem had.
En al helemaal geen slaapprobleem.
Ook al was dat al jaren het geval…
Inmiddels weet ik wel beter.
Zo ook dat gedreven mensen meestal geen prioriteit geven aan slaap.
Niet alleen genoemde Napoleon, Churchill, Edison, Clinton en Madonna niet. Maar net zo goed Barack Obama of dichter bij huis Angela Merkel en Mark Rutte niet.
Het klopt dat de ene mens minder slaap nodig heeft dan de ander, maar minder dan 6,5 uur per nacht is voor niemand goed.
Inmiddels leg ik vooral ondernemers en professionals regelmatig uit hoe belangrijk dat slapen is.
Topsporters hoeven dat niet uitgespeld te krijgen. Die weten dat kwaliteit van slaap het verschil tussen winnen of verliezen kan zijn.
Alleen al om die reden zijn ze altijd op zoek naar manieren om hun slaap te verbeteren.
Wat maakt toch dat ondernemers denken dat wat zij doen niet ook topsport is?
´Ondernemers verwachten dat ze na een nacht van vijf uur hetzelfde presteren als na acht uur slaap. Terwijl het lichaam veel harder moet werken om hetzelfde voor elkaar te krijgen met minder energie.´, stelt Meijke van Herwijnen, eigenaar van Visiom, een adviesbureau voor voeding, gezondheid en gedrag, in een interview in MT/Sprout.
En dat terwijl onlangs nog wetenschappelijk aangetoond werd dat na een week minder dan zes uur slapen per nacht de werking van onder andere het stofwisselings- en immuunsysteem is verstoord.
Een chronisch slaaptekort kan ook leiden tot diabetes, hart- en vaatziekten, en wie weinig slaapt, maakt meer stresshormoon (cortisol) aan.
Bovendien beïnvloedt een korte nacht de keuze voor slechte voeding. ´De insulinehuishouding is van slag waardoor je overdag eerder voor vette, zoute en zoete voeding kiest,´ vervolgt Van Herwijnen.
Dat tij is te keren.
Zo is een van mijn regelmatig terugkerende adviezen om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen.
Maar wat is dan voldoende? Dat is heel eenvoudig te testen. En de test geeft zelfs aan hoe de verhouding is tussen omega-3 en omega-6 vetzuren.
Dat is relevant omdat onze leefstijlen een overschot aan ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren bevatten. En veel te weinig ontstekingsremmende omega-3 vetzuren.
En het gaat zoals altijd ook hier om de verhouding. Idealiter is die verhouding 1:1. De laatste meting gaf bij een klant 47 keer meer omega-6 vetzuren in het bloedbeeld aan dan de omega-3 vetzuren…
De gevolgen bleven dan ook niet uit: een belabberd slaappatroon.
Daar zijn onder meer die omega-3 vetzuren ook voor van belang: de aanmaak van melatonine, een hormoon dat in- en doorslapen reguleert.
Naast dat melatonine ook een uitstekende antioxidatieve werking heeft.
Combineer je nog slimmer die omega-3 vetzuren met spijsverteringsenzymen, dan vraagt je lever daar ´s nachts minder energie voor. Zodat je die energie weer overhoudt voor een betere kwaliteit van slaap. En, ook niet onbelangrijk, je vetverbranding bevordert.
Veel van ´the magic´ gebeurt dan ook in de darmen: daar waar ´breinhormonen´ als serotonine tot stand komen. En dat serotonine van overdag heb je nodig voor de omzetting naar melatonine voor de nacht.
Et voilà: een betere nachtrust.
Tsjek it out, https://gripopgezondheid.nl/product/vitakruid-glutazyme-spijsverteringsenzymen-complex/.
Maar wat je ook doet, zorg dat je meer slaap krijgt dan Barack Obama of Angela Merkel.
Want succesvol ondernemen doe je in bed.
Lynn Hogendoorn