Suikervrij eten: wat houdt dat in?
Suiker ‘vertaalt’ je lijf in stress
En die stresshormonen roepen in zichzelf natuurlijk weer allerlei reacties in je lijf op…
Dat zit ongeveer zo: als je je lijf als een soort bedrijf ziet, kun je hormonen als e-mails beschouwen. Zo’n mailtje komt dan bij een bepaalde ontvanger terecht en de bedoeling is dan dat die ‘iets gaat doen’. Hormonen werken niet veel anders: het zijn boodschappers.
Hormonen kunnen echter hun werk pas doen als ze cellen vinden die een ontvanger (receptor) voor dat specifieke hormoon heeft. Dat wordt ook wel het sleutel-slot-principe genoemd: alleen de juiste ‘hormonale sleutel’ kan het celslot openen. Gaat een hormoon vervolgens een cel binnen, dan geeft het daar zijn boodschap af: “Doe dit of dat nu.” En dan volgen allerlei activiteiten, zoals hiernaast het voorbeeld van het hormoon insuline die de glucosestofwisseling regelt.
Voedingstriggers die stresshormonen aanmaken
Kortom, wat triggert nou de aanmaak van die stresshormonen? Het zal je niet verbazen dat wát je eet (en ook nog hoe vaak) een fysieke stressreactie op kan roepen. Sommige voedingsmiddelen veroorzaken vaak laaggradige ontstekingen (milde ontstekingen, waar je in eerste instantie niet zo veel van merkt). Het zal je evenmin verbazen dat dat vooral zijn:
- suiker (juist, die geraffineerde witte onder andere),
- omega-6-vetzuren (margarine, maïsolie, sojaolie, linolzuur in zonnebloemolie e.d.) en
- tarwe (niet altijd en bij iedereen, maar de mate waarin we het tegenwoordig binnenkrijgen levert voor veel mensen extra laaggradige ontstekingen op).
Dit is natuurlijk niet het hele verhaal, maar voor nu volstaat het even.
Suikervrij eten: veel meer dan het vermijden van directe of zichtbare suikers
Want het leeuwendeel krijgen we binnen omdat we enerzijds voedingsmiddelen eten die zich in het lichaam gedragen als suiker. En anderzijds omdat we ze consumeren in de vorm van voedingsproducten waar ze in ‘verstopt’ zitten.
En in deze 85% van de suikers zit nou vooral de kneep waardoor die bloedsuiker vooral zo ontregeld raakt. En het hormoon insuline in actie komt om de balans weer te herstellen. Want een lichaam in balans werkt gewoon goed. Raakt die balans nou verstoord, dan ‘vertaald’ je lijf dat naar stress omdat er daarmee mogelijk gevaar dreigt. Vanuit het lichaam bekeken is dat best logisch als je begrijpt dat dit vervolgens weer allerlei andere disbalansen in zijn kielzog meesleurt. Denk maar eens aan zaken als:
- Afname insulinegevoeligheid
- Chronische moeheid of lusteloosheid
- Diabetes type 2
- Een te hoog cholesterolgehalte
- Hormonale disbalansen
- Mentale ‘mist’
- Ongecontroleerde groei van candida
- Overgewicht
- Spijsverteringsproblemen
- Verhoogde bloeddruk
- Vroegtijdige veroudering
Een goed voorbeeld van een voedingsmiddel dat door jouw lichaam herkend en verwerkt wordt als een suiker, is zetmeel. Dit is niet echt een suiker in gangbare zin, maar de ‘stof’ krijgt door het lichaam wel dezelfde behandeling als de suiker in een taart of koek. Eet je nou overwegend suikervrij, dan krijgt je lijf deze vorm van brandstof dus ook nauwelijks meer binnen. Met alle voordelen van dien.
De suikerverslaving tegengaan
"Alles is energie" [ Einstein ]
Mijn suikerverslaving
Toen ik zelf in een burn-out belandde, realiseerde ik mij pas hoe het voelde om een continu gebrek aan energie te hebben. En hoe verschrikkelijk ik dat vond. Ik was te moe om een deuk in een pakje boter te slaan. Zonder te overdrijven had ik nergens meer puf voor. Toch wilde ik dat weer het allerliefste: weer een beetje energie hebben.
En zo kwam ik een keer al Google’nd bij de Sugarchallenge® uit, want ik begreep al snel dat je daarmee weer je energie kon herstellen. Ik schafte het boek aan en startte mijn 100% suikervrije maand. Natuurlijk was niet alle energie weer terug na die maand, maar het begin van mijn toename in energie was zó hoopgevend dat ik ermee doorgegaan ben. De rest is geschiedenis, zoals ze zo mooi zeggen.
Einstein zei al: “Alles is energie.” Maar ik wil het zelfs omdraaien: “Energie is álles.” Gewoon, om te doen wat je wilt doen en te zijn wie je wilt zijn. Zonder beperkingen.