Steeds meer van dat soort berichten zie ik overal en nergesn verschijnen. Dat er een tekort aan bedrijfsartsen is (dat trek ik niet in twijfel) en als gevolg daarvan het verzuim- en herstelproces stil komt te liggen (dat trek ik meer in twijfel).
Berichten als deze stemmen evenmin tot vrolijkheid: ´Bedrijfsartsen zijn nu juist hard nodig omdat steeds meer mensen met psychische klachten kampen. De komende jaren gaat ook nog eens 40% van de bedrijfsartsen met pensioen.´
Toch krijg ik van dit soort berichten altijd de kriebels.
Niet zozeer omdat ik er weinig data over kan vinden, maar vooral omdat het bij de vraag triggert: is dat zo? En: lost dat het probleem van het weer vlot trekken van het herstelproces op?
Dat wil niet zeggen dat werknemers niet langer moeten wachten op professionele hulp bij stress- en burn-outklachten. Maar dat daarmee het hele herstel- en verzuimproces stopt gaat mij wat ver.
Sowieso al om reden dat de werknemer ook een rol heeft in dit proces. Wachten op een bezoek aan bedrijfs- of Arbo-arts is te passief. Dus laten we vooral niet vergeten dat medewerkers zelf ook mee kunnen werken aan herstel.
Daarnaast leidt het tekort aan bedrijfsartsen af van de vraag hoe werkgevers de inzetbaarheid van de medewerkers kunnen borgen. Voor werknemers is werk de beste sociale zekerheid. Ziek thuis zitten is voor hen net zo ongewenst als voor werkgevers.
Gelukkig hebben professionals in de mentale dienstverlening hun diagnostische tools de afgelopen jaren doorontwikkeld om werk en gezondheid vlotter te optimaliseren.
Eén van die tools is een stresstest. Die geeft aan in hoeverre medewerkers ´aan´ of in de ´stress-stand´ (blijven) staan, of juist meer in de ´uit´ staan.
Het is echter niet de stress zelf die ons in de problemen brengt, maar iets anders. En dat geeft de test ook aan.
Uiteraard, voorkomen blijft een snelweg vergeleken bij genezen. En nóg beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ik weet het: klinkt nogal ouderwets. Bah.
Maar soms is ouderwets zo slecht nog niet…
En bij preventie of proactief handelen, is die bedrijfs- of Arboarts niet of nauwelijks nodig.
Interesse in een eerste, preventieve en gratis stressmeting? Dat kan altijd: https://gripopgezondheid.nl/contact/
De resultaten van de stressmeting krijg je uiteraard van mij toegelicht, waarvan je tevens een eenvoudig en duidelijk rapport meekrijgt.
Lynn Hogendoorn
#persoonlijkeontwikkeling
#letsconnect
#gripopgelukshormonen