Vezels: 8 essentiële ´suikers´ voor de dierentuin in de darmen
Dat de cellen in ons lichaam met elkaar communiceren, zal je niet verbazen. Hoe de cellen dit precies doen, was lange tijd niet duidelijk. Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de cellen dit doen door middel van glycanen, ook wel ´suikerantennes´ genoemd.
Om die glycanen te kunnen bouwen, zijn namelijk 8 ´essentiële suikers´ nodig. Die ´suikers´ hebben niets met en zoete smaak te maken, maar alles met ingewikkelde suikerstructuren. Vezels, in gewoon Nederlands. Die vezels werken namelijk als prebiotica, wat zoveel wil zeggen als dat ze voer voor de gezonde darmbacteriën zijn en dus de groei daarvan. Toch krijgen we vaak nog niet de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen: nog geen 16 gram in plaats van 38 gram.
In dit blog meer over hoe dit werkt en welke essentiële ´suikers´ je nodig hebt voor een goede communicatie tussen cellen onderling.
De suikerantennes van cellen: in short
Iedere cel is uitgerust met meerdere glycanen, ook wel suikerantennes genoemd. Suikerantennes zitten op de buitenkant van onze cellen en zorgen voor de onderlinge communicatie tussen de vele cellen in ons lichaam. De cellen gebruiken de antennes om met elkaar te ´praten´ en op deze manier de verschillende lichaamsprocessen aan te sturen.
Dit betekent weer dat de antennes erg belangrijk zijn. Kan er niet goed gecommuniceerd worden tussen de cellen onderling, dan kan het lichaam namelijk veel minder optimaal functioneren. En dit merk je bijvoorbeeld aan het functioneren van je darmen, want jouw spijsverteringsstelsel is erg afhankelijk van de voedingsstoffen die jij uiteindelijk wel of niet binnen krijgt (via voeding en/ of suppletie), die genoemde cel-communicatie mogelijk maakt.
Het ondersteunen van de suikerantennes
De suikerantennes van onze lichaamscellen kunnen alleen goed met elkaar communiceren als zij voldoende ondersteuning krijgen. Deze ondersteuning komt van de 8 essentiële suikers. ´Essentieel´ betekent in dit verband meestal dat het lichaam het niet zelf kan maken en dus afhankelijk is van aanvoer ervan via onze voeding.
Omdat het lichaam overigens zelf wel via de lever suikers aan kan maken uit glucose (wat we meestal in meer dan voldoende mate binnenkrijgen), is ´essentieel´ hier niet helemaal correct. Juister zou zijn dat de lever niet altijd meer optimaal functioneert als gevolg van bijvoorbeeld stress, verkeerde voeding en ziekte.
Waardoor de bouw van die suikerantennes te wensen overlaat. En dat heeft weer gevolgen voor ons immuunsysteem. Oftewel, onze algehele gezondheid.
De 8 essentiële suikers of suikerstructuren
Fucose
Galactosamine
Galactose
Glucosamine
Glucose
Mannose
Neuraminic acid en
Xylose
Klinkende namen. En je mag ze allemaal weer direct vergeten. Want het gaat in feite om voedingsvezels die in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomen. Door gevarieerd en zo onbewerkt mogelijk te eten, krijg je ook de diverse voedingsvezels binnen. Dit betekent dat de suikerantennes de optimale ondersteuning krijgen en goed kunnen communiceren.
En kunnen de cellen goed communiceren, dan worden de verschillende processen in jouw lichaam beter uitgevoerd. Dit betekent weer dat je je veel beter voelt, simpelweg door een optimaal voedingspatroon te volgen.
Prebiotica voor probiotica
Die voedingsvezels, die in de verste verte niet zoet smaken, zijn het ultieme kostje voor onze darmbewoners. In ruil daarvoor komen bij de vertering (omzetting) daarvan allerlei gunstige korte-keten vetzuren vrij. En die zijn weer heel gunstig voor de werking van de darm zelf. Die daarmee een gezonde spijsvertering ondersteunen. Zodat daarna het ´echte´ werk kan plaatsvinden: de stofwisseling. Die worden vaak door elkaar gehaald. Maar dat is figuurlijk ´voer´ voor een blog op zich! Dus daarover een andere keer weer meer.
Vezelbronnen
Wat zijn nou handige vezelbronnen? ´Handig´ als in: prebiotica, als voer voor de dierentuin-in-de-darmen? Vezels helpen overigens ook heel goed om je veel langer verzadigd te voelen. Hoewel niet volledig, onderstaand een opsomming om je alvast een idee te geven:
(zetmeelarme) groenten en fruit (ongeschild en in z´n geheel)
vezelsupplement (bijv. glucomannan, acacia, psyllium)
vezelrijk meel (o.a. volkoren-, kokos-, amandel-, kikkererwtenmeel)
bessen (vezelrijk en suikerarm)
avocado (incl. gezonde vetten)
peulvruchten (ook eiwitrijk)
chiazaad (onoplosbare vezels)
noten & zaden (ongebrand, ongezouten)
volkoren granen (boekweit, gierst, amarant, quinoa e.d.)
lees etiketten (een product met meer dan 8 gram vezels per 100 gram heeft pas een remmend effect op de bloedsuikerspiegel)
Weetje
Voedingsvezels worden vaak onderverdeeld in oplosbare (fermenteerbare) of onoplosbare (niet-fermenteerbare) vezels. De laatste helpt vooral verstopping tegen te gaan. En de eerste is vooral voer voor de darmbacteriën. Bijproducten van die afbraak helpen overigens weer het functioneren van de darm.
De oplosbare vezels worden ook weer prebiotisch genoemd. Ze zitten vooral in groente, fruit en peulvruchten. Onoplosbare vezels vind je vooral in graanproducten.