Water mét mineralen? Zo doe je dat!
De basis voor je lichaam is water met mineralen. Dit kun je dan ook onbeperkt drinken. Richtlijn voor een goede waterconsumptie is je gewicht delen door 30. De uitkomst in liters is wat je dagelijks nodig hebt. Het water gaat hiervan voller smaken, maar smaakt niet zout. Dankzij de mineralen wordt het vocht veel beter opgenomen in je lichaamscellen waardoor het kan dat je in eerste instantie meer dorst krijgt maar ook minder naar de toilet hoeft. Uiteindelijk wordt dit minder.
Ook als je last hebt van een hoge bloeddruk kun je dit water prima drinken omdat dit mineralenzout ook alle mineralen bevat die bloeddrukverlagend werken (in tegenstelling tot keukenzout).
Keukenzout en Natriumbicarbonaat bevatten elk maar 2 mineralen. Keltisch zeezout en Himalayazout bevatten er zo’n 80+. Het verschil tussen de laatste twee is dat Keltisch zeezout minder natrium en meer magnesium bevat van Himalayazout.
Mineralen in de hoofdrol
Mineralen zijn niet-organische grondstoffen waarvan kleine hoeveelheden noodzakelijk zijn om het leven in stand te houden. Die mineralen worden door planten aan de bodem onttrokken. Maar we kunnen ze pas voedingsmineralen noemen doordat de plant de mineralen geschikt maakt voor opname door ons lichaam: dan zijn ze dus organisch. Het lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken en daarom is het afhankelijk van de voeding die we binnenkrijgen. Helaas bevat onze voeding echter te weinig mineralen, daarom is het verstandig die mineralen te suppleren.
Die mineralen zijn een co-factor voor vitamines, zodat die vitamines weer goed hun werk kunnen doen.
Maar ze zijn bijvoorbeeld ook van groot belang om enzymen te activeren. Als je bedenkt dat de pancreas (of alvleesklier) niet alleen het hormoon insuline aanmaakt, maar ook spijsverteringsenzymen, dan begrijp je waarom dat zo essentieel is.
Mineralen zijn ook van belang bij transport van en naar de cellen, prikkeloverdracht bij de werking van het centraal zenuwstelsel en het in balans houden van de zuurgraad.
Van sommige mineralen heb je slechts geringe hoeveelheden nodig. Dan noemen we ze sporenelementen. Van macromineralen hebben we dagelijks honderden milligrammen nodig. Denk aan magnesium, calcium en kalium, die vooral betrokken zijn bij de structuur van beenderen en cellen.
Ingrediënten
1 liter kraanwater of gefilterd water
½ theelepel Keltisch zeezout
Bereidingswijze
Keltisch zeezout toe te voegen en dit goed door te roeren
Bereidingstijd
Nog geen minuut…
Water pimpen?
Pimp je mineraalwater heel eenvoudig met schijfjes citroen, sinaasappel, takken verse keukenkruiden zoals basilicum, lavendel, citroengras of verse munt. Ook groenten doen het goed in een mooie waterkan. Denk ook eens aan stukken komkommer, rode peper, gember of kokosnoot.
Hopelijk heb je hiermee een beetje een idee wat er gebeurt als je mineraaltekorten hebt. Dat kun je met testen overigens (laten) meten.
Maar terug naar suiker en wat zich als suiker gedraagt… Suiker verstoort nou juist die mineraalbalans in het lichaam. Het veroorzaakt een tekort aan chroom en koper, en werkt de opname van calcium en magnesium tegen. En over magnesium gesproken…
Mineralen-weetje magnesium
De dunne darm neemt ongeveer 40% van het magnesium uit de voeding op samen met vitamine B6.
Het hormoon aldosteron (bijnierschors) reguleert de uitscheiding van magnesium. Bij veel stress scheidt dit bijnierhormoon dan ook veel magnesium uit, oftewel bij stress is extra magnesium onontbeerlijk. Dat geldt niet alleen bij mentale stress, maar ook voor voedingsstress! Vandaar de bijnaam van antistressmineraal voor magnesium. Voor vrouwen is het daarbij ook nog eens het vruchtbaarheidsmineraal.
Als er veel calcium, fosfaat, eiwit, oxaalzuur (bekend van bijv. spinazie) of fytinezuur (granen, noten en zaden o.a.) zit, dan neem je magnesium slechter op. Suiker, witmeelproducten, cafeïne, frisdrank, alcohol en een hoge zoutconsumptie zorgen ook voor uitscheiding van magnesium.
Meer lezen over magnesium? Dat kan bijvoorbeeld hier.
Wist je dat…
- Insuline vooral nodig is voor de nieren om mineralen binnen te kunnen houden?
Tenminste, als die insuline niet bezig is om die bloedsuikerspiegel continu in balans te houden… - Mineralen nodig zijn om goed en voldoende maagzuur aan te kunnen maken?
Water met mineralen (omdat dat de vorm is waarin we ze goed op kunnen nemen) verhoogt dus de maagzuurproductie. Drink dus vóór het eten.
Bron: Sugarchallenge Original by Carola van Bemmelen
Myra zegt
Volgens deze berekening zou ik 3,5 liter water per dag moeten drinken. Dat lijkt me een beetje veel…?
Daarnaast, zorgt het toevoegen van keltisch zeezout niet voor teveel natrium? Dat lijkt me niet gezond. Zie dit artikel https://supersnelgezond.nl/keltisch-zeezout/
En zit er per mineraal wel genoeg in het keltisch zeezout om het tekort echt aan te vullen? Volgens het artikel niet. Alleen voor magnesium is iets te zeggen, maar om magnesium aan te vullen zijn er betere alternatieven.
Lynn Hogendoorn zegt
Bedankt voor je reactie, Myra, die is altijd welkom.
Zoals je ongetwijfeld in jouw vak ook ervaart, is het helaas niet erg mogelijk om in een algemeen blog tegelijk maatwerk advies te geven.
Voor wat betreft Keltisch zeezout of Himalyazout… daar valt nog wel wat meer over te zeggen. Gemiddeld zijn daar grofweg twee stromingen in te vinden.
De ene stroming stelt inderdaad: de hoeveelheden mineralen zijn zo miniem dat ze te verwaarlozen zijn.
Vanuit de orthomoleculaire hoek is de stroming juist: hoe miniem ook, die minimale hoeveelheden micro-ingrediënten (sporenelementen) doen er toe. En dan met name vanwege het complex of de (onderlinge) verhouding.
Natuurlijk staat het iedereen vrij die in de vorm van een supplement te nemen, al kunnen we overigens niet erg goed leven op isolaten alleen (dat is dan ook nog maar van wat we weten/kennen, maar goed).
Daarbij is het zo dat we die mineralen het beste met water op kunnen nemen. Aangezien ons drinkwater te weinig mineralen bevat, wat is er dan eenvoudiger en goedkoper om het toe te voegen als complex aan dat water?
Meer is overigens te lezen in deze artikelen van Juglen Zwaan, met wetenschappelijke(r) onderbouwing en labonderzoek:
https://www.ahealthylife.nl/zout-gezond-of-schadelijk/
https://www.ahealthylife.nl/gezond-zout-goed-of-fout/
https://www.ahealthylife.nl/keltisch-zeezout-en-himalayazout-wat-is-het-verschil/
https://www.ahealthylife.nl/labtest-de-uitslag-wat-zit-er-in-keltisch-zeezout/
https://www.ahealthylife.nl/labonderzoek-bevestigt-definitief-geen-radioactiviteit-in-keltisch-zeezout/
Marit zegt
Ik heb een vraagje…..
Ik heb een apparaat gekocht waar je gedestilleerd water mee kunt maken. Kun je daar ook keltisch of hymalaya zout aan toevoegen? Is dat beter dan met kraanwater? En hoeveel zout per glas?
Ik heb het apparaat gekocht om in de juiste verhouding met H2O2 te doen. Ik hoor steeds dat dat heel goed is voor veel dingen, omdat er meer zuurstof in zit wat helend is, zelf heb ik fibromyalgie nl. Vind het wel eng, weet u daar ook toevallig meer over?
En ik begrijp steeds dat kraanwater vervuilt is met van alles, zoals zelfs medicatie resten etc.
Vriendelijke groetjes Marit
Lynn Hogendoorn zegt
Zeker Marit, aan het (gefilterde) water wat je drinkt, gewoon wat ongeraffineerd zeezout toevoegen.
Anders kan je lijf dat water niet binnenhouden en verlaat het alleen maar snel weer je lijf.
Moet je voorstellen dat je lijf al dat water vast zou houden. Dan zou je bloed te dun worden (en dat doet ook zeker weer wat met je bloeddruk).
Nee, de nieren houden die water-mineralenhuishouding keurig binnen bepaalde balansen!
Of een apparaat voor de juiste H2O2-verhouding zorgt, daar kan ik je helaas niet mee helpen.
Water filteren is inderdaad een goed idee, maar die wijsheid had je zelf al opgedaan.
Bij fibromyalgie adviseer ik cliënten te detoxen met bijv. een alg als chlorella.
Zodat allerlei gifstoffen zich kunnen binden en afgevoerd worden via de uitscheidingsorganen.
En daar gaan de toegevoegde mineralen in het water je ook bij helpen.
Beantwoord dit je vraag voldoende?
Vitale groet,
Lynn