Het belang van suppletie
Suikervrij eten en voedingssupplementen
Welke voedingssupplementen kan ik nemen?
Omdat onze voeding vaak echter niet meer alle voedingsmiddelen bevat door bijvoorbeeld bodemuitputting of geraffineerde voedingsmiddelen, in dit blogartikel toch enkele algemeen adviezen met betrekking tot een aantal aanvullende vitamines en mineralen:
- B1 helpt bij de productie van energie en gaat vermoeidheid tegen.
- B3 om de hersenen te ondersteunen en achteruitgang ervan zo veel mogelijk tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld Parkinson, dementie en depressies. Hersenen en hart zijn ‘duur’ in onderhoud: ze hebben daarvoor veel nodig.
- B6 om moeheid, depressiviteit, menstruatieklachten en overgangsklachten tegen te gaan.
- B8 voor een mooiere en jongere huid, maar ook voor glanzende haren.
- B12 om de neurale functies te ondersteunen.
- C voor een betere weerstand en gezonde botten, een mooie huid en sterke tanden.
- D3 om calcium beter op te kunnen nemen, voor sterke botten en sterke tanden.
- A voor een mooie huid, een betere weerstand en goed werkende ogen.
- K1/K2 voor een goede bloedstolling en gezonde, stevige botten en tanden.
- E voor het in stand houden van spier- en andere weefsels, een energieboost en een goede weerstand.
- Omega-3 vetzuren om de verhouding met omega 6 weer in balans te brengen (ontstekingswered/-remmend).
- Magnesium om stress tegen te gaan (want stress vreet mineralen) en meer te ontspannen.
- Zink om het afweersysteem te verbeteren, maar ook om bij te dragen aan de genezing van wonden.
Top 3 supplementen
Zink
Zink mag je bijna wel een wondermineraal ook noemen. Zo is het als co-factor betrokken bij de werking van wel 300 enzymen! Maar het ondersteunt bijvoorbeeld ook het afweersysteem, speelt een rol in de werking van insuline en gaat veroudering en degeneratie tegen. Maar zink is ook het vruchtbaarheidsmineraal voor mannen bij de productie van testosteron.
Tekorten kunnen optreden door het eten van brood: het fytinezuur erin bindt zink en scheidt het uit. Daarnaast verbruik je zink vooral bij het eten van zoetigheid en het drinken van zoete dranken en alcohol.
Magnesium
Dat magnesium helpt om beter te slapen, bij spierkrampen, een gezonde bloeddruk en tijdens stressvolle perioden – kortom in zijn algemeenheid ontspannend werkt – zal je misschien wel bekend zijn.
- Maar wist je ook dat magnesium bijvoorbeeld nodig is bij insulineproductie?
- En dat het mineraal ook betrokken is bij meer dan 300 enzymsystemen?
- Dat het onmisbaar is voor het functioneren van het totale hart- en vaatstelsel?
- De kwaliteit van de darmwand afhankelijk is van voldoende aanwezigheid van magnesium?
- Dat het ook wel het ‘vrouwenmineraal’ genoemd wordt (je hebt het nodig om te kunnen ontspannen – loslaten is veel moeilijker voor het lichaam dan in controle schieten)? En dat er in chocolade… magnesium zit?
- Je een tekort bijvoorbeeld ook aan spierpijn merkt?
Omega-3
De omega 3 vetzuren (EPA en DHA) uit vis en algen spelen een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Al onze cellen hebben namelijk een ‘randje vet’ en bepalen zo ook de kwaliteit en werkzaamheid ervan.
Vooral de verhouding tussen omega 3 en omega 6 is van belang in het lichaam. De optimale verhouding tussen omega 3 en omega 6 zou zijn 1:1. Met het westerse voedingspatroon komen inmiddels echter verhouding voor van 1:16 tot 1:30. Omega 6 krijgen we in grote hoeveelheden binnen via linolzuur (alle plantaardige oliën), margarines, (gefrituurde) snacks en vlees. En nou is het punt dat het teveel aan omega 6 en tekort aan omega 3 vetzuren in voeding ontstekingen in de hand werkt en in verband is gebracht met vele chronische ontstekingsziekten…
ADH
De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) is opgesteld in de jaren ’30 en is de minimale hoeveelheid die nodig is om een absoluut tekort te voorkomen. Zoals bijvoorbeeld scheurbuik of Beriberi. Onder tekorten verstaan we overigens dat je het óf niet voldoende binnen krijgt óf niet genoeg aanmaakt.
De ADH zegt niets over de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft om de betreffende stof alle bedoelde taken volledig te vervullen. Dat wordt de optimale hoeveelheid genoemd. En die optimale hoeveelheid is individueel en onder andere afhankelijk van geslacht, leeftijd, medicijngebruik, voedings- en leefpatroon.
MULTI
Vitamine C (1 gr.), magnesium (500 mg) en calcium (1 gr.) zitten vanwege de gewenste hoeveelheden vaak al helemaal niet in een multi. Ook zitten in een multi zelden de vetzuren EPA/DHA, terwijl de naam dat wel suggereert. Dus, hoe beoordeel je nou zo’n multi? Want niet alles past in zo’n capsule of potje. Snelle check? Komt-ie:
- Hoeveel B1 zit er in? Is dat 10-25 mcg, dan is het ‘sterk’ genoeg. Bij te veel B1 echter past de rest er weer niet gebalanceerd bij.
- Vitamine E: als het D-alfa-tocofenol is, is het prima. Als het maar geen DL-alfa-tocofenol is. Staat er niks voor? Dan is het vaak half synthetisch, half natuurlijk.
- Is de vitamine A, het natuurlijke betacaroteen en niet de synthetische, toxische variant? Soms staat er naast ‘natuurlijk’, ook wel ‘dunaliella salina’. Dat is een alg. Prima dus.
- Zijn de mineralen niet aan een oxide gebonden? Prima. Toch een magnesiumoxide? Dan trekken de darmen meer vocht aan. Dat is dan wel weer handig bij obstipatie. En van een sulfide ga je diarree krijgen. Dat zit er meestal (hopelijk) niet in…
Een laatste woord van voorzichtigheid…
Schakel altijd professionele hulp in als volwaardige voeding, gezond bewegen, voldoende ontspanning en supplementen geen duidelijke verbetering brengen in je situatie.